Afbeelding
VS: Ohio beschermt recht op abortus
Goed nieuws

VS: Ohio beschermt recht op abortus

08 november 2023

De bevolking van de Amerikaanse staat Ohio stemde op 7 november 2023 voor het aanpassen van de grondwet, waardoor het recht op abortus wordt beschermd. Dat is goed nieuws uit een land waar verschillende staten onlangs het recht op abortus inperkten.

‘Ohio is de meest recente staat die via het stemhokje het recht op abortus beschermt’, zegt Programma-directeur Tarah Demant van Amnesty USA. ‘Abortus is een mensenrecht en basale gezondheidszorg — en bescherming van de toegang tot abortus blijven populair onder kiezers in het land.’

Abortus onder vuur

Toch ligt ook in de staat Ohio abortus nog steeds onder vuur. Politici op landelijk, federaal en staatsniveau vallen het recht voortdurend aan. Daarom blijft Amnesty wetgevers oproepen mensen volledige toegang tot abortus te geven.

Demant: ‘Niemand zou ooit gedwongen moeten worden om een zwangerschap tegen hun wil te voldragen. Alleen de zwangeren zelf hebben het recht om controle uit te oefenen over hun lichaam. We vieren deze overwinning, maar het juridische recht op abortus is slechts het begin. Staten moeten ervoor zorgen dat alle mensen daadwerkelijk toegang hebben tot abortus.’

Achtergrond

Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten besloot in 2022 het landelijk recht op abortus, dat volgde op de uitspraak Roe versus Wade, terug te draaien. Een enorme klap voor gendergelijkheid. Verschillende Staten voerden direct een verbod op abortus door.

Lees ook

Meer nieuws