Afbeelding
Rusland zet deuren wagenwijd open voor vervolging LGBTI+ gemeenschap
Actueel

Rusland zet deuren wagenwijd open voor vervolging LGBTI+ gemeenschap

30 november 2023

Rusland bestempelt de hele internationale LGBTI+ gemeenschap als extremistisch. Als een organisatie in Rusland het label extremistisch heeft, kan dat ernstige juridische gevolgen hebben voor iedereen die betrokken is bij de activiteiten van die organisatie.

Het hooggerechtshof van Rusland heeft de internationale publieke LGBTI+ beweging als extremistisch bestempeld, waardoor elke publieke LGTBI+ activiteit feitelijk verboden wordt. Zelfs symbolen zoals de regenboogvlag zouden verboden kunnen worden omdat ze extremistisch zouden zijn.

Beschamend en absurd

‘Dit beschamende en absurde besluit is een nieuwe fase in de haatcampagne van de Russische autoriteiten tegen de LGTBI+ gemeenschap,’ zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘De uitspraak van het Russische hooggerechtshof dreigt te leiden tot een algeheel verbod op LGBTI+ organisaties, met ingrijpende gevolgen voor het recht op vrijheid van vereniging, meningsuiting, vreedzame vergadering en om niet gediscrimineerd te worden. Het zal voor talloze mensen desastreuze gevolgen hebben.’

Amnesty’s oproep

‘Dit besluit zal zonder twijfel leiden tot het vervolgen van LGTBI+ activisten, wat hun moedige werk van tientallen jaren ongedaan zal maken, zegt Struthers. ‘Het zal eveneens leiden tot het legitimeren van veel meer geweld tegen LGBTI+ mensen in heel Rusland. We roepen de Russische autoriteiten op om deze uitspraak onmiddellijk te herzien. De internationale gemeenschap moet solidair zijn met de Russische LGBTI+ gemeenschap. Ze moet eisen dat er een einde komt aan deze onderdrukkende acties, en dat de beginselen van gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid voor iedereen worden gewaarborgd.’

Achtergrond

Het bestempelen van een organisatie als extremistisch heeft in Rusland ernstige juridische gevolgen voor iedereen die betrokken is bij de activiteiten ervan. De organisator kan tot tien jaar gevangenisstraf krijgen. Mensen die deelnemen aan de activiteiten van dergelijke organisaties kunnen strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld, waarbij ze een gevangenisstraf van twee tot zes jaar kunnen krijgen.

Als een organisatie op de lijst van extremisten staat, worden de symbolen van de organisatie verboden. Iedereen die wordt betrapt op het tonen van deze symbolen riskeert vijftien dagen cel. Van mensen naar wie een onderzoek wordt ingesteld of die worden vervolgd omdat ze betrokken zijn bij extremistische activiteiten, worden doorgaans de bankrekeningen geblokkeerd. Bovendien krijgen ze beperkingen op het gebied van werk opgelegd en worden andere rechten ingeperkt, zoals het recht om zich kandidaat te stellen voor verkiezingen.

Lees ook

Meer nieuws