Afbeelding
Rusland moet wrede aanval onderzoeken op Elena Milashina en Aleksandr Nemov in Tsjetsjenië
Actueel

Rusland moet wrede aanval onderzoeken op Elena Milashina en Aleksandr Nemov in Tsjetsjenië

05 juli 2023

In de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië zijn Elena Milashina en Aleksandr Nemov zwaar mishandeld door gemaskerde aanvallers.

Elena Milashina, een journalist die samenwerkt met de onafhankelijke krant Novaya Gazeta, en mensenrechtenadvocaat Aleksandr Nemov werden zwaar gefolterd. ‘Dit is een weerzinwekkende daad van geweld die niet ongestraft mag blijven’, zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘Amnesty International veroordeelt deze laffe aanval in de krachtigste bewoordingen en roept de Russische autoriteiten op om de daders snel te berechten en de veiligheid te waarborgen van degenen die op zoek zijn naar de waarheid en gerechtigheid.’

Voortdurend geweld en straffeloosheid

Tsjetsjenië heeft een lange geschiedenis van gewelddadige aanvallen op mensenrechtenverdedigers. De directe bedreigingen tegen Milashina door de leiders van Tsjetsjenië, en het feit dat de gemaskerde aanvallers Milashina en Nemov vertelden dat ze ‘gewaarschuwd waren’, illustreert de extreme gevaren die mensen lopen die er onrecht bestrijden en mensenrechten verdedigen. Ze worden geconfronteerd met openlijke vijandigheid van de autoriteiten en totale straffeloosheid voor daders.

Op 4 juli 2023 reisden Aleksandr Nemov en Elena Milashina naar Grozny, de hoofdstad van Tsjetsjenië, om de veroordeling van Zarema Musaeva bij te wonen. Musaeva werd door de Tsjetsjeense autoriteiten berecht na verzonnen beschuldigingen wegens de activiteiten van haar kinderen, van wie er één een mensenrechtenverdediger is.

Vingers van beide handen gebroken

Volgens Memorial Human Rights Centre blokkeerden drie zwarte auto’s de taxi die Aleksandr Nemov en Elena Milashina van het vliegveld vervoerde. Gemaskerde aanvallers sleepten beiden uit de taxi en sloegen hen met knuppels. Ook schopten en sloegen de aanvallers de twee en dreigden hen te doden als ze niet zouden stoppen met hun mensenrechtenwerk. Ze vernietigden ook hun opnameapparatuur en belangrijke documenten.

De aanvallers braken Milashina’s vingers aan beide handen terwijl ze haar dwongen haar telefoon te ontgrendelen. Nemov werd in zijn been gestoken. Musaeva werd later die dag veroordeeld tot 5,5 jaar in een strafkolonie, na een oneerlijk proces zonder dat haar advocaat, Nemov, aanwezig was.

Het is niet de eerste keer dat Elena Milashina slachtoffer is van geweld. In 2020 werd ze met de dood bedreigd door de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov. Dat gebeurde nadat ze een kritisch artikel had gepubliceerd over de aanpak van de coronacrisis in de Russische deelrepubliek.

Lees ook

Meer nieuws