Afbeelding
Nicaragua moet punt zetten achter 1 jaar brutale repressie
Persbericht

Nicaragua moet punt zetten achter 1 jaar brutale repressie

17 april 2019

Op donderdag 18 april is het exact 1 jaar geleden dat de Nicaraguaanse regering gewelddadig optrad tegen protesten tegen hervormingen van de sociale zekerheid. Het betekende de start van een duister hoofdstuk van staatsrepressie dat tot op de dag van vandaag doorgaat. Op deze symbolische dag trekt Amnesty International in Brussel naar de Nicaraguaanse ambassade om gerechtigheid te eisen voor de Belgisch-Nicaraguaanse studentenleider Amaya Coppens en andere activisten die al maanden opgesloten zitten.

Samen met Justine, de nicht van Amaya Coppens, tracht Amnesty International donderdag aan de ambassade een petitie te overhandigen die ondertekend werd door meer dan 27.000 mensen in België. Zij roepen de Nicaraguaanse president Daniel Ortega op om alle studentenleiders en activisten vrij te laten die enkel opgesloten werden omdat ze vreedzaam hun mening geuit hebben. Ook het recht op een eerlijk proces moet gerespecteerd worden.

"Het afgelopen jaar is iedereen die het aandurfde te protesteren tegen het beleid meedogenloos door de regering van president Ortega onderdrukt. De Nicaraguaanse autoriteiten schenden schaamteloos het recht op gerechtigheid, waarheid en herstel van honderden slachtoffers. Ook het werk van middenveldorganisaties en internationale mensenrechtenwaarnemers in het land wordt gedwarsboomd. Dit moet stoppen," zegt Erika Guevara-Rosas, Amnesty’s directeur voor Amerika.

"De Nicaraguaanse regering moet onmiddellijk een einde maken aan haar repressieve campagne en alle studenten, activisten en journalisten vrijlaten die uitsluitend worden vastgehouden vanwege de uitoefening van hun recht op vrije meningsuiting en vreedzaam protest. Amnesty International staat aan de zijde van al diegenen die vreedzaam vechten voor hun rechten, ondanks de constante intimidatie door de officiële veiligheidstroepen en regeringsgezinde gewapende groepen die ernstige mensenrechtenschendingen plegen."

Achtergrond

Op 18 april 2018 veroorzaakte een reeks hervormingen van de sociale zekerheid wijdverspreide sociale protesten in Nicaragua. Als reactie op deze demonstraties ging de Nicaraguaanse regering over tot gewelddadige repressie. Ten minste 325 mensen zijn sindsdien gedood, voornamelijk door officiële veiligheidsdiensten en regeringsgezinde gewapende groepen. Meer dan 2.000 mensen zijn gewond, honderden zijn willekeurig gearresteerd en tienduizenden zagen zich gedwongen om naar Costa Rica te vluchten.

Amnesty International en andere internationale organisaties hebben bewijzen verzameld van ernstige mensenrechtenschendingen en inbreuken op het internationaal recht, waaronder foltering en buitengerechtelijke executies door regeringsgezinde gewapende groepen en leden van de nationale politie van Nicaragua.

De regering heeft ook het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR), de interdisciplinaire groep van onafhankelijke deskundigen (GIEI) en het speciale waarnemingsmechanisme voor Nicaragua (MESENI) de toegang tot het land ontzegd. De wettelijke status van lokale middenveldorganisaties werd geannuleerd en journalisten en mensenrechtenverdedigers worden voortdurend lastiggevallen.

Amnesty’s aanbevelingen aan de Nicaraguaanse autoriteiten

Foto © Inti Ocon/AFP/Getty Images

Lees ook

Meer nieuws