NICARAGUA: gerechtigheid voor ACTIVISTEN

Actie

NICARAGUA: gerechtigheid voor ACTIVISTEN

Bedankt aan de 10.353 supporters die deze petitie ondertekenden!

Mede dankzij jullie is Amaya Coppens nu vrij!

STUDENTENLEIDERS AMAYA EVA COPPENS (24) & SERGIO MIDENCE (30) WERDEN OP MAANDAG 10 SEPTEMBER IN LEON AANGEHOUDEN

In april vorig jaar braken er hevige protesten los over de hervorming van sociale zekerheid in Nicaragua. Studenten en activisten kwamen massaal op straat. Op 22 april 2018 werd de hervormingsbeslissing door president Daniel Ortega teruggedraaid. Maar de bikkelharde repressie van de autoriteiten tegen manifestanten gaat gewoon verder. 

Verschillende studentenleiders en activisten werden aangehouden, onder hen de Belgisch-Nicaraguaanse Amaya Eva Coppens (23).  De studente geneeskunde werd samen met haar kompanen in de media onder meer beschuldigd van “terrorisme”, “brandstichting”, “aanvallen” en “illegaal bezit van wapens”. Die beschuldigingen kwamen van de politie, die Amaya en de anderen zonder aanhoudingsbevel arresteerden.

Amnesty roept de Nicaraguaanse overheid op om het recht op vreedzame samenkomst van Amaya en andere activisten, studentenleiders en protesteerders te respecteren. 

 

Amnesty-groepen

De activisten van de Amnesty-groepen strijden in hun eigen stad of gemeente voor mensenrechten. Ze zijn gedreven en veelzijdig en voeren op verschillende manieren actie. Ze schrijven brieven, organiseren een benefiet, zetten een rommelmarkt op poten, trekken met een petitie naar het marktplein,… Heb je interesse, zoek hier de groepen in jouw buurt.