Afbeelding
Mongolië schort doodstraf op
Goed nieuws

Mongolië schort doodstraf op

15 januari 2010

De president van Mongolië heeft een moratorium ingesteld op de doodstraf. In een toespraak voor het parlement zei president Elbegdorj dat de doodstraf een smet is op de goede naam van Mongolië.

"De meeste landen in de wereld hebben de doodstraf al afgeschaft. Wij zouden dit ook moeten doen", zei Elbegdorj. "Vanaf morgen worden er geen doodstraffen meer uitgevoerd. De veroordeelden zullen een gevangenisstraf van dertig jaar krijgen."

Amnesty International verwelkomt het moratorium en hoopt dat het uiteindelijk zal leiden tot een totale afschaffing van de doodstraf in Mongolië. Amnesty roept andere landen in de regio op om het voorbeeld van Mongolië te volgen.

Vorig jaar werd in Mongolië ten minste drie maal de doodstraf voltrokken. Officiële cijfers over de doodstraf of executies in Mongolië zijn er niet. De doodstraf werd in het geheim uitgevoerd. De familie van de veroordeelden kreeg geen informatie als het vonnis werd voltrokken en de lichamen werden niet vrijgegeven.

In Azië wordt de doodstraf vaker uitgevoerd dan in de rest van de wereld bij elkaar. Amnesty schat dat in 2008 ten minste 11.838 mensen in elf Aziatische landen zijn geëxecuteerd. In China, Mongolië, Vietnam en Noord-Korea vindt het voltrekken van de doodstraf in het geheim plaats.

Meer dan tweederde van alle landen heeft de doodstraf bij wet of in de praktijk afgeschaft. In 2008 stemden 106 landen voor een resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die opriep tot een moratorium op executies.

Mongolië stemde in 2007 en 2008 tegen de VN-resolutie over een moratoruim op de doodstraf, net als China, India, Indonesië, Noord-Korea, Maleisië, Singapore, Thailand en Japan. Amnesty hoopt dat Mongolië een derde resolutie in 2010 wel zal steunen en dat de andere landen dit voorbeeld zullen volgen.

Meer informatie

Lees ook

Meer nieuws