Milieuactivist Madagaskar vrij

Milieuactivist Madagaskar vrij

Goed nieuws

Raleva uit Madagaskar is op 26 oktober 2017 vrijgelaten. Dat gebeurde nadat de milieuactivist een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar opgelegd had gekregen. Raleva zal tegen deze straf in beroep gaan.

 Raleva was een maand eerder gearresteerd tijdens een openbare bijeenkomst die het Chinese mijnbouwbedrijf samen met het lokale districtshoofd had georganiseerd. Daar werden de bewoners geïnformeerd over de toestemming die het bedrijf had gekregen voor goudwinning. Toen Raleva vroeg of hij de papieren mocht zien, werd hij gearresteerd. Eerder was de vergunning ingetrokken na protesten waarbij het bedrijf werd beschuldigd van illegale mijnbouw.

Volgens Raleva’s advocaat werd zijn cliënt door het bedrijf verbaal bedreigd. Later werd hij beschuldigd van het ‘gebruiken van een valse titel’. Raleva zou zich ‘hoofd van het district’ genoemd hebben, maar dat ontkent hij. Aangezien het lokale districtshoofd ook bij de bijeenkomst aanwezig was, zou het opmerkelijk geweest zijn als Raleva zich die titel zou hebben toegeëigend.

Neerwaartse spiraal

In Madagaskar worden de mensenrechten steeds vaker geschonden. In juli 2017 maakte Amnesty melding van berichten over het platbranden van dorpen en buitengerechtelijke executies door leden van de veiligheidstroepen. Journalisten, mensenrechtenverdedigers en milieuactivisten zijn van mikpunt van intimidatie pesterijen. Geregeld worden zij valselijk beschuldigd van misdrijven met als doel hen het zwijgen op te leggen.

hier niet op duwen