Afbeelding
Iran vernietigt doodvonnis twee vrouwen
Goed nieuws

Iran vernietigt doodvonnis twee vrouwen

09 januari 2023

Amnesty International heeft vernomen dat het Hooggerechtshof van Iran eind december 2022 de veroordeling en het doodvonnis van de Iraanse lhbti-activisten Zahra Sedighi-Hamadani en Elham Choubdar heeft vernietigd.

De 31-jarige Zahra Sedighi-Hamadani en de 24-jarige Elham Choubdar waren ter dood veroordeeld vanwege hun (vermeende) seksuele geaardheid en omdat ze openlijk op durven te komen voor de rechten van lgbti+'ers. Het Hooggerechtshof heeft hun zaken naar een lagere rechtbank doorverwezen voor een nieuw proces.

Veroordeling op uiterst vage gronden

De twee vrouwen waren veroordeeld voor ‘het verspreiden van corruptie op aarde’ – een vage term waarmee ongewenst gedrag wordt aangeduid. Het is een absurde en verzonnen aanklacht. De Iraanse autoriteiten pakten Sedighi-Hamadani in oktober 2021 op. Dat gebeurde nadat ze berichten op sociale media had geplaatst waarin ze zich uitspreekt voor lgbti+-rechten. Ook werkte ze mee aan een documentaire van de BBC over de behandeling van lgbti+'ers in de Koerdische regio van Irak.

Oneerlijke procedures

De procedures die leidden tot de veroordeling van de vrouwen waren ronduit oneerlijk. Zahra Sedighi-Hamadani verdween na haar arrestatie voor 53 dagen. Gedurende deze tijd werd ze onderworpen aan beledigende ondervragingen waarbij geen advocaat aanwezig was. Ook zat ze langdurig in eenzame opsluiting, kreeg ze doodsbedreigingen en werd er gedreigd dat ze de voogdij over haar kinderen zou kwijtraken. Elham Choubdar zou onder druk gezet zijn om ‘bekentenissen’ af te leggen.

Lees ook

Meer nieuws