Afbeelding
Hongkong: Chow Hang-tung wint beroep
Actueel

Hongkong: Chow Hang-tung wint beroep

16 december 2022

Op 14 december 2022 won Chow Hang-tung in Hongkong het beroep tegen haar veroordeling vanwege het ‘aanzetten van anderen om deel te nemen aan een ongeoorloofde bijeenkomst’. Dat gebeurde nadat ze een bericht op sociale media had geplaatst waarin ze mensen in Hongkong vroeg om het harde optreden 33 jaar geleden op het Tiananmenplein, het Plein van de Hemelse Vrede, op 4 juni 2021 te herdenken. Chow kreeg hiervoor op 4 januari 2022 een gevangenisstraf van 15 maanden opgelegd.

De uitspraak van Chow Hang-tung is een positieve beslissing die de tekortkomingen van de politie rond de Tiananmen-wake in Hongkong benadrukt. Autoriteiten vaardigden ten onrechte een algemeen verbod uit op de wake van 2021, terwijl ze een ‘actieve verantwoordelijkheid hadden om bijeenkomsten waar mogelijk toe te staan ​​​​en te faciliteren’.

Wake verboden vanwege corona

In 2020 en 2021 werd de wake door de Hongkongse autoriteiten verboden op grond van de coronamaatregelen. Chow riep via social media op om het gewelddadige optreden van het Chinese leger toch te gedenken door lichtjes aan te doen of kaarsjes aan te steken. Ze werd op 4 juni 2021 gearresteerd voor ‘het promoten van een ongeoorloofde bijeenkomst.’

Chow blijft in gevangenis

Chow mag de gevangenis niet verlaten omdat ze ook wordt beschuldigd van ‘het in gevaar brengen van de nationale veiligheid’. Dat is een politiek gemotiveerde beschuldiging die alleen te maken heeft met haar vreedzame acties.

Amnesty International roept de autoriteiten van Hongkong alle aanklachten tegen Chow Hang-tung in te trekken en Chow onmiddellijk vrij te laten. Tijdens Amnesty’s schrijfactie Write for Rights in 2022 werd wereldwijd geschreven voor Chows vrijlating.

Achtergrond

In 1989 werden op en rond het Tiananmenplein in de Chinese hoofdstad Beijing honderden en mogelijk zelfs duizenden mensen vermoord. Soldaten openden er het vuur op vreedzame demonstranten die opriepen tot hervormingen. De Chinese regering wil dat mensen vergeten wat er is gebeurd. Maar Chow zag het als haar taak om de slachtoffers te gedenken tijdens een jaarlijkse wake.

Drie decennia lang organiseerde de Hong Kong Alliance, waarvan Chow de vice-voorzitter was, ’s werelds grootste herdenking van het hardhandig optreden op het Tiananmenplein. Sinds 1990 namen elk jaar op 4 juni tienduizenden mensen deel aan een wake met kaarslicht in het Victoria Park in Hongkong om de doden te herdenken. Ze riepen de Chinese autoriteiten op om de waarheid over wat er is gebeurd te onthullen en verantwoordelijkheid te nemen voor de dodelijke slachtoffers. De afgelopen 3 jaar was de wake verboden.

Lees ook

Meer nieuws