Politie HongKong moet einde maken aan geweld tegen overwegend vreedzame betogers

Politie HongKong moet einde maken aan geweld tegen overwegend vreedzame betogers

Persbericht

In HongKong is de politie met geweld opgetreden tegen de betogers die de intrekking eisen van onderdelen van een omstreden uitleveringswet. De politie gebruikte traangas, geweren met lood- en rubberkogels, knuppels en peperspray om de betoging, die overwegend vreedzaam verliep, uiteen te drijven. Amnesty International HongKong roept de politie op geen geweld meer te gebruiken.

Man-Kei Tam, directeur van Amnesty International HongKong, zei in een reactie op het politiegeweld: “De buitensporige reactie van de politie is olie op het vuur en stimuleert meer geweld, eerder dan dat ze het geweld beëindigt. We vragen de politie van Hong Kong met aandrang om dergelijke gewelddaden tegen vreedzame betogers niet te herhalen”.

Hij noemt het gebruik van traangas en peperspray tegen de overwegend vreedzame betogers 'een schending van het internationale recht'. 


“Het is een plicht van de politie om de openbare orde te handhaven, maar zij mag daarbij alleen geweld gebruiken als dat strikt noodzakelijk is. Aan deze norm heeft de politie van Hong Kong vandaag niet voldaan.”

Man-Kei Tam, directeur van Amnesty International HongKong


“De politie heeft de geweldacties van een kleine minderheid van de betogers aangegrepen als een voorwendsel om excessief geweld te gebruiken tegen de grote meerderheid, die vreedzaam betoogde.Traangas en projectielen zoals rubberkogels zijn zeer onprecies en treffen lukraak mensen, wat kan leiden tot ernstige verwondingen of zelfs de dood. Ze zijn alleen te gebruiken bij een gerichte respons op specifieke gewelddaden, maar nooit om vreedzame demonstranten uiteen te drijven.” Dit is niet voor herhaling vatbaar, vindt Man-Kei Tam. “In plaats van met hard geweld op te treden, zou de politie moeten verzekeren dat mensen op een wettige manier hun rechten kunnen uitoefenen. We herinneren er de politie ook aan dat het gebruik van geweld tegen betogers die al onder controle gebracht zijn, onwettig is.”

Achtergrond

Duizenden betogers trokken woensdag de straat op in het centrum van HongKong, in de buurt waar zich de regeringsgebouwen bevinden. Ze eisten dat de regering van Hong Kong een aantal voorgestelde amendementen van de uitleveringswet intrekt. De politie begon na de middag betogers uiteen te drijven, daarbij gebruik makend van traangas, peperspray en in sommige gevallen geweren die lood- en rubberkogels afvuren. Sommige betogers werden opgepakt door de politie.

In de loop van de namiddag namen op sommige plaatsen de botsingen tussen politie en betogers toe. Het traangas van de politie verspreidde zich tot ver buiten de zones waar de schermutselingen plaatsvonden, waar er helemaal geen geweld was geweest. De impact was nog groter doordat de politie sommige ontsnappingsroutes had geblokkeerd, wat de mogelijkheden beperkte van betogers om zich uit de voeten te maken.

De voorgestelde wetswijzigingen betekenen een uitbreiding van de huidige uitleveringsregels. Ze maken het mogelijk dat personen op het grondgebied van HongKong worden overgedragen aan China. Als de wet wordt goedgekeurd, krijgen de Chinese autoriteiten meer mogelijkheden om kritische stemmen, mensenrechtenactivisten, journalisten, ngo-medewerkers en gelijk wie in Hong Kong te viseren.

Amnesty International HongKong was een van de meer dan zeventig ngo’s die in een gemeenschappelijke brief de hoogste bestuurder van Hong Kong, Chief Executive Carrie Lam, opriepen de voorgestelde wetswijzigingen te laten vallen, omdat ze een rechtstreekse bedreiging vormen voor de mensenrechten.

hier niet op duwen