Afbeelding
Egypte laat prominente activist vrij
Goed nieuws

Egypte laat prominente activist vrij

21 juli 2021

In Egypte is Esraa Abdel Fattah vrijgelaten. De 43-jarige journalist en activist was een van de bekendste gezichten van de Arabische Lente in 2011. Ze werd in oktober 2019 gearresteerd en zat bijna 2 jaar gevangen.

Abdel Fattah zat in voorlopige hechtenis na een golf van arrestaties in 2019. De huidige leider van Egypte, president Abdul Fattah al-Sisi, treedt ongekend hard op tegen mensen die er een afwijkende mening op na houden. Abdel Fattah werd beschuldigd van het ‘verspreiden van nepnieuws’ en samenwerking met een terroristische groep. Haar vrijlating kwam als een verrassing.

‘Facebook Girl’

Esraa Abdel Fattah speelde een prominente rol in de protesten van 2011 die een einde maakten aan de decennialange heerschappij van het regime van Hosni Mubarak. Ze was een van de eerste Egyptische activisten die sociale media gebruikte om demonstraties tegen de regering te organiseren, wat haar de bijnaam ‘Facebook Girl’ opleverde. In 2010 won ze de New Generation Democratic Activist Award van Freedom House. Een jaar later werd ze genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. En kortgeleden werd Abdel Fattah uitgeroepen tot een van de machtigste honderd Arabische vrouwen.

Lees ook

Meer nieuws