Egypte laat advocaat El-Masry voorlopig vrij

Egypte laat advocaat El-Masry voorlopig vrij

Goed nieuws

Na 22 maanden voorarrest hebben de Egyptische autoriteiten op 18 juli 2021 mensenrechtenadvocaat en activist Mahienour el-Masry voorlopig vrijgelaten. Ze mag de onderzoeken naar de beschuldigingen van het publiceren van ‘nepnieuws’ en betrokkenheid bij aan terrorisme gerelateerde misdrijven in vrijheid afwachten.

El-Masry werd op 22 september 2019 gearresteerd in verband met twee zaken die samenhangen met haar vreedzame inzet voor de mensenrechten in Egypte. Ze werd beschuldigd van ‘het helpen van een terroristische groepering’ en ‘het verspreiden van vals nieuws’. Deze aanklachten houden verband met El-Masry’s deelname aan protesten in maart 2019. Die volgden na een dodelijk treinongeluk in Caïro waarbij 25 mensen om het leven kwamen en tientallen anderen gewond raakten. De demonstranten verweten de regering nalatig te zijn geweest bij het onderhoud van de infrastructuur in het land.

‘Lidmaatschap van een terroristische organisatie’

Op 30 augustus 2020 werd een nieuwe zaak tegen El-Masry geopend, deze keer vanwege ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’. In deze zaak zijn ook andere mensenrechtenverdedigers, advocaten en journalisten aangeklaagd, onder wie Esraa Abdelfattah, Solafa Magdy en Mohamed el-Baqer.

El-Masry is een prominente mensenrechtenadvocaat in Alexandrië, waar ze opkomt voor de rechten van werknemers, vrouwen en vluchtelingen. Sinds 2014 is El-Masry meerdere keren opgepakt in verband met haar mensenrechtenwerk. Tijdens haar detentie in 2014 ontving ze de Ludovic Trarieux Mensenrechtenprijs, die elk jaar wordt uitgereikt aan een advocaat die zich inzet voor de mensenrechten.

Achtergrond

In 2019 braken in verschillende Egyptische steden protesten uit waarin president Abdel Fattah al-Sisi werd opgeroepen af ​​te treden. De protesten werden aangewakkerd door beschuldigingen van corruptie door legerleiders en de president. Amnesty International documenteerde de arrestatie van 76 mensen. Volgens mensenrechtenadvocaten en ngo’s, zoals het Egyptische Centrum voor Economische en Sociale Rechten en de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden, werden toen zeker 2.300 mensen gearresteerd.

De onderzoeken tegen El-Masry blijven lopen. In Egypte worden zaken van politieke aard door de openbare aanklager zelden of nooit formeel gesloten.

hier niet op duwen