Echtgenote Ahmadreza Djalali bedankt Belgische activisten

Echtgenote Ahmadreza Djalali bedankt Belgische activisten

Blog

Enkele dagen geleden raakte bekend dat de doodstraf van Ahmadreza Djalali, expert rampengeneeskunde en gastdocent aan de VUB, bevestigd is via een haastige en heimelijke procedure. De storm van verontwaardiging over het onrecht dat dr. Djalali wordt aangedaan, bereikt ook Vida Mehrannia, de echtgenote van dr. Djalali die momenteel met hun twee kinderen in Zweden woont. 


Dear Amnesty-supporters,

Many thanks for your Amnesty actions, especially in Belgium.

Your efforts are more effective than you could imagine.

Ahmadreza needs as much support as possible, his life is in danger. I feel free to ask you to spread the news as much as you can: talk about his conviction.

Mobilise the Belgian people, ask your politicians and parliamentarians to step up and to confront Iranian authorities.

We need your help to get the EU’s help.

A special note of thanks to the people working at the VUB and in their network.

My deepest gratitude to each and every one of you,

Love, 

Vida.


 

Massale verontwaardiging over onrecht

De oproep van Vida en het onrecht dat haar echtgenoot Ahmadreza wordt aangedaan laat tienduizenden mensen niet onberoerd.

In België tekenden al ruim 70.000 mensen Amnesty’s petitie die oproept tot zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating en dit aantal neemt uur na uur toe. Dr. Djalali heeft ook nauwe banden met zijn woonplaats Zweden en met Italië waar hij eveneens les gaf. In deze landen kwamen nog eens vele tienduizenden in actie.

De Vrije Universiteit Brussel en samen met haar tal van andere Belgische universiteiten zoals de KULeuven voeren intensief actie voor de vrijlating van dr. Djalali op verschillende niveaus. Een groot aantal studenten, docenten en professoren betuigen hun steun via protestacties op straat en in de universiteitsgebouwen.

Ook de Belgische diplomatie breekt een lans voor dr. Djalali. Zo dienden Vlaams minister-president Geert Bourgeois en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders een verzoek tot gratie in bij de Iraanse ambassadeur in België. De Kamer en het Vlaams parlement keurden een resolutie voor zijn vrijlating goed.

Een wetenschapper, geen crimineel

Dr. Ahmadreza Djalali is een in Iran geboren Zweed. Hij is arts en lector in de rampengeneeskunde. In april 2016 werd hij opgepakt in Iran. In oktober 2017 werd dr. Djalali na een manifest oneerlijk proces ter dood veroordeeld voor het “verspreiden van corruptie op aarde”. 

Hij werd tot bekentenissen gedwongen door middel van psychische folteringen en kreeg de eerste zeven maanden van zijn opsluiting geen advocaat. In augustus liet dr. Djalali in een brief vanuit de gevangenis weten dat hij veroordeeld werd omdat hij enkele jaren terug weigerde te spioneren voor de Iraanse autoriteiten.