Iraans VUB-wetenschapper krijgt mogelijk doodstraf

Iraans VUB-wetenschapper krijgt mogelijk doodstraf

De Iraanse wetenschapper Ahmadreza Djalali die voor de Vrije Universiteit Brussel (VUB) werkt, is bij een bezoek aan zijn thuisland opgepakt en beschuldigd van spionage.

Dr. Djalali werkt als dokter in de geneeskunde voor een onderzoeksgroep die verbonden is aan de VUB en de UPO-universiteit in Navaro, Italië. Op 25 april 2016, tijdens een werkbezoek in Iran, werd hij opgepakt door de veiligheidsdiensten.

Hij werd meteen naar de Evin-gevangenis in Teheran gebracht. Daar werd dr. Djalali extreem onder druk gezet om hem te doen bekennen dat hij een spion was voor 'vijandelijke staten'. Hij zat ook drie maanden in de isolatiecel.

Toen dr. Djalali weigerde te bekennen, dreigden ze ermee hem te beschuldigen van 'vijandigheid tegenover god', een misdrijf waarop de doodstraf staat. Uit protest ging Dr. Djalali op 26 december 2016 in hongerstaking. Zijn gezondheid gaat zienderogen achteruit. 

Op 31 januari 2017 kreeg dr. Djalali van de rechter te horen dat hij beschuldigd is van 'spionage'. Bij deze zitting was zijn advocaat niet aanwezig. Volgens de advocaat is dr. Djalali nog steeds niet officieel in beschuldiging gesteld. Zijn proces is evenmin ingepland.


We eisen dat dr. Ahmadreza Djalali:

  • wordt vrijgelaten tenzij hij beticht wordt van en een eerlijk proces krijgt voor een herkenbaar misdrijf. Hij mag niet gestraft worden voor het vreedzaam uitoefenen van zijn recht op vrije meningsuiting en vergadering. 
  • de nodige medische verzorging krijgt.
  • niet gestraft wordt voor zijn hongerstaking.
  • geregeld contact mag hebben met zijn advocaat en zijn familie. Ook moet hij consulaire bijstand krijgen.

Teken nu

We vragen je geboortedatum enkel om na te gaan of je een unieke persoon bent.

Amnesty-groepen

De activisten van de Amnesty-groepen strijden in hun eigen stad of gemeente voor mensenrechten. Ze zijn gedreven en veelzijdig en voeren op verschillende manieren actie. Ze schrijven brieven, organiseren een benefiet, zetten een rommelmarkt op poten, trekken met een petitie naar het marktplein,… Heb je interesse, zoek hier de groepen in jouw buurt.