Afbeelding
Delara Darabi geëxecuteerd in Iran
Uit de beweging

Delara Darabi geëxecuteerd in Iran

01 mei 2009

De Iraanse autoriteiten hebben Delara Darabi vrijdagochtend 1 mei in de gevangenis geëxecuteerd. Op 19 april kreeg ze nog twee maanden uitstel van executie. Amnesty International is woedend over het voltrokken vonnis.

Delara Darabi is reeds de tweede persoon dit jaar die terechtgesteld wordt voor een misdaad begaan toen ze nog minderjarig was. "Amnesty International is verontwaardigd over de executie van Delara Darabi en over het feit dat Darabi's advocaat niet op de hoogte was gesteld van de executie. Dit moet volgens de wet 48 uur vooraf gebeuren", aldus Hassiba Hadj Sahraoui van Amnesty International.

"De executie lijkt een cynische stap van de autoriteiten om protesten voor Delara in binnen- en buitenland te voorkomen".

Op 19 april werd haar executie nochtans door het hoofd van de rechterlijke macht voor twee maanden uitgesteld. "Dit wijst erop dat zelfs beslissingen van het hoofd van de rechterlijke macht weinig gewicht hebben in de provincies", zegt Hassiba Hadj Sahraoui.

Oneerlijk proces

Delara Darabi werd in 2003 veroordeeld wegens moord. Ze was toen 17 jaar. In eerste instantie bekende ze, omdat ze zo dacht haar vriend te redden van de doodstraf. Later trok ze haar bekentenis in. Ze zat in de gevangenis in Rasht in het noorden van Iran. Tijdens haar opsluiting begon ze te schilderen.

Volgens Amnesty International is het proces van Delara Darabi niet eerlijk verlopen. Later bewijs dat volgens de advocaat aantoonde dat zij de moord niet kon hebben gepleegd, is door de rechter terzijde gelegd.

Sinds 2006 voerde Amnesty intensief actie om het leven van Delara Darabi te redden. We riepen de Iraanse autoriteiten op de straf van Delara om te zetten naar levenslang en een nieuw proces in te stellen dat aan de internationale standaarden voor een eerlijk proces voldoet.

Met de dood van Delara Darabi komt het aantal mensen dat dit jaar in Iran geëxecuteerd is op 140. Sinds 1990 zijn 42 mensen die als minderjarige zijn veroordeeld geëxecuteerd. Dit is in het internationaal recht verboden.

Lees ook

Meer nieuws