AP Hogeschool en Amnesty International organiseren Het Groot Dictee der Mensenrechten

AP Hogeschool en Amnesty International organiseren Het Groot Dictee der Mensenrechten

Persbericht

Op donderdagavond 8 februari organiseert AP Hogeschool samen met Amnesty International Het Groot Dictee der Mensenrechten. Een warm en krachtig initiatief om mensenrechten op een leuke en alternatieve manier onder de aandacht te brengen bij zowel studenten als het brede publiek. Radio- en televisiemaker Sven Pichal presenteert en comedian Geert Hoste leest het dictee voor.

“Vanuit sociaal engagement en met een drang naar daadkracht en bewustwording brengt de hogeschool jong en oud, bekend en minder bekend, student en niet-student samen rond taal en recht”, zegt algemeen directeur van de AP Hogeschool Pascale De Groote. “We streven ernaar meer dan een hoger onderwijsinstelling te zijn. Het vormen van nieuwe generaties verantwoordelijke wereldburgers beschouwen we als een belangrijke doelstelling”.

Het idee om een dictee te organiseren ontstond uit de lerarenopleiding van de hogeschool. De jury die zich bekommert over de verbetering van het dictee, bestaat bovendien uit een groep geëngageerde studenten en lectoren.

“Het doet me enorm veel plezier dat we vanuit onze hogeschool voor de allereerste keer Het Groot Dictee der Mensenrechten kunnen organiseren”, laat een enthousiaste Patrice de Feyter – lector aan de AP Hogeschool en drijvende kracht achter het initiatief – weten. “Ik ga ervan uit dat leraren-in-opleiding die warm lopen voor mensenrechtendictees, ook warme leerkrachten worden”.

Studenten en lectoren zijn overigens niet het enige doelpubliek: iedereen kan komen meeschrijven. Ook enkele bekende koppen zoals muzikante Eva De Roovere en comedian Bart Cannaerts gaan de taalkundige uitdaging aan.

“Het dictee is een prettige manier om het grote publiek te laten kennismaken met mensenrechten. Als thema leggen we de nadruk op mensenrechtenverdedigers. Wereldwijd staan zij immers meer en meer onder druk. Ze worden vervolgd, gemarteld en soms zelf gedood”, legt Rik Vereecken, voorzitter van Amnesty International Vlaanderen uit. “Amnesty International hoopt via het dictee mensen bewust te maken van deze problematiek want het belangt ons allemaal aan. Als je raakt aan mensenrechtenverdedigers dan raak je aan de rechten van iedereen.”

Praktisch

We nodigen graag de pers uit op 8 februari van 18u tot 22u op campus Spoor Noord – Noorderplaats van AP Hogeschool (Noorderplaats 2, 2000 Antwerpen). Sprekers en studenten zijn beschikbaar voor interviews. Indien mogelijk, gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via [email protected]

Programma

De presentatie is in handen van Sven Pichal

  • 18u00: muzikale verwelkoming door studenten uit de Lerarenopleiding Secundair Onderwijs optie Muzikale Opvoeding
  • 18u30: Het Groot Dictee der Mensenrechten
    • welkomstwoord door Inga Verhaert, voorzitter AP Hogeschool
    • Geert Hoste leest het dictee voor
  • 19u30: pauze met drankje en hapje aan de Oxfam fairtrade-bar
  • 20u30: Optreden Cézanne Van de Voorde (The Voice van Vlaanderen)
  • prijsuitreiking met slotwoord door voorzitter van Amnesty International Vlaanderen Rik Vereecken

Kijk ook op onze kalender!