Afbeelding
12 activisten om te volgen in 2018
Blog

12 activisten om te volgen in 2018

05 februari 2018

Zoek je inspiratie? Volg dan deze 12 mensenrechtenactivisten in 2018.

Voor wie opkomen voor de mensenrechten, zijn sociale media een middel om hun stem te laten horen. Instagram, Twitter, Facebook en YouTube worden almaar populairder bij activisten in de hele wereld. Ze scheppen een ruimte waarin mensen samenkomen, ideeën uitwisselen, van elkaar leren, organiseren en hun mening uiten. Wil je op de hoogte blijven van de belangrijke, inspirerende veranderingen op het terrein, houd in 2018 dan deze accounts in de gaten...

Activisten uit New York

Sinds de machtsovername van president Trump is New York uitgegroeid tot een van de belangrijkste podia voor de protesten tegen wat gezien wordt als het terugschroeven van de mensenrechten. Als je wil weten hoe het er op het terrein aan toe gaat, neem dan een kijkje bij Activists of New York. Dit is een “documentair fotoproject over activisme, protesten en bewegingen voor sociale rechtvaardigheid in New York City”.

Het meesterbrein achter dit project is Cindy Trinh, een advocate die zich omvormde tot fotografe. “We registreren wat er in de straten van New York gebeurt, terwijl het aan het gebeuren is”, duidt Cindy. “Je ziet wat er gebeurt in het nieuws, en we zien de reacties. Ik wil laten zien wat activisten doen als reactie op deze gebeurtenissen.”

De fotografie is mooi, de boodschap krachtig – en ze coverden de Mensenrechtenconferentie van Amnesty International in de VS!

Instagram:https://www.instagram.com/activistnyc/?hl=en

Befeqadu Hailu

Befeqadu Hailu is een bekroonde Ethiopische schrijver, activist en blogger die in de gevangenis belandde, alleen maar omdat hij gebruik had gemaakt van zijn recht op vrijheid van expressie. Befeqadu werd, samen met andere leden van de bloggersgroep Zone 9, in 2014 gearresteerd en beschuldigd van terrorisme, vanwege zijn activisme, online en offline, en zijn campagnes voor de mensenrechten in Ethiopië. Hoewel hij intussen werd vrijgelaten, staat hem nog een proces te wachten waarin hij beschuldigd wordt van "aanzetten tot geweld in zijn geschriften”.

Befeqadu Hailu behaalde met zijn roman Kinderen van hun Ouders (2013) de derde plaats in de Burt Award 2012 voor Afrikaanse literatuur. In 2015 kreeg hij de International Press Freedom Award van het Comité voor de Bescherming van Journalisten. Hij twittert over mensenrechten in Ethiopië.

Twitter:www.twitter.com/befeqe
Blog: www.befeqe.blogspot.be

State's Human Rights Commission in #Ethiopia, revealed sever physical abuse perpetrated by police against 16 defendants of #QilintoFire case. Agbaw Setegn, for e.g., had his left leg pierced with nail. pic.twitter.com/kRbcu82bab

— BefeQadu Z. Hailu (@befeqe) 22 november 2017

Behrouz Boochani

De Koerdische journalist, filmmaker en mensenrechtenactivist Behrouz Boochani gebruikt de sociale media om te protesteren tegen zijn detentie op het eiland Manus. Manus is een afgelegen deel van Papoea Nieuw Guinea, waar de Australische overheid vluchtelingen vasthoudt. Behrouz ontvluchtte Iran nadat de Iraanse overheid een aantal van zijn collega’s had opgesloten.

Toen hij in 2014 in Australië arriveerde, werd hij door de autoriteiten gedwongen overgebracht naar het beruchte detentiecentrum op Manus, waar hij met ongeveer 700 andere vluchtelingen wordt vastgehouden. In de voorbije vier jaar zat hij opgesloten in vluchtelingencentra, waar hij het mikpunt was van de autoriteiten wegens zijn rol in vreedzame protestacties. Behrouz registreert moedig zijn lijdensweg voor een aantal mediakanalen, houdt een hartverscheurend dagboek bij over de realiteit van wat het betekent opgesloten te zitten op Manus Island, en ijvert voor de rechten van hemzelf en anderen. Hij is ook de co-regisseur van de film ‘Chauka Please Tell Us the Time’, die volledig met zijn smartphone-camera werd opgenomen in het vluchtelingenkamp.

Loop even door zijn Twitter- en Facebook-accounts, en ontdek een moedige activist, die licht werpt op een van de grootste mensenrechtencrisissen van onze tijd.

Twitter:https://twitter.com/BehrouzBoochani
Facebook:https://www.facebook.com/BehrouzBoochaniJournalist/

Here is the Manus resistance manifesto I have written based on my experiences over the past months. I would like to invite Australian society to read this piece. I wrote it in a way to wake Australia up.#Manushttps://t.co/dpVoaJ6KdU

— Behrouz Boochani (@BehrouzBoochani) 9 december 2017

Charlie Dark

Charlie Dark is een dj en dichter uit Londen. Hij richtte in 2007 de succesvolle Run Dem Crew op. Run Dem Crew is een hardloopclub, maar niet zomaar een hardloopclub. Het is een veelzijdige organisatie die zich toelegt op het veranderen en mondig maken van de volgende generatie. De organisatie werkt met jongeren uit heel Londen en geeft begeleiding, advies en kansen om de stad te te verkennen in een veilige en inclusieve omgeving. Charlie maakt ook deel uit van het Amnesty Collective, een diverse groep artiesten, activisten en mensen met invloed die zich uitspreken over onderwerpen die belangrijk voor hen zijn.

Franchesca Leig

Franchesca Ramsey is een comedian, activiste en actrice. Van racisme tot popcultuur, Chescaleigh spreekt zich uit over elk onderwerp dat haar bezighoudt. En: ze is grappig - en dat zijn haar video’s ook. Het internet biedt volgens haar een ruimte waar activisten elkaar kunnen ontmoeten, waar ze ook vandaan komen, en delen wat in hun wereld gaande is.

“Voor een zwarte activist, voor activisten met uiteenlopende achtergronden, is het internet dat soort ontmoetingsplaats geworden, waar we ideeën kunnen uitwisselen, waar we van elkaar kunnen leren, waar we inspiratie kunnen opdoen over nieuwe manieren om dingen te veranderen in onze eigen gemeenschappen en huizen. Het zijn echt opwindende tijden voor alle activisten.”

Instagram: https://www.instagram.com/chescaleigh/
Twitter: https://twitter.com/chescaleigh

Hend Amry

De Libisch-Amerikaanse Hend Amry toont zich gevat, scherp en grappig in de tweets die ze afvuurt. Een echte inspiratiebron. Hoewel ze zichzelf niet als een “activist” ziet, deinst ze er in haar grappige reacties op Twitter toch niet voor terug onderwerpen aan te snijden als racisme, islamofobie of ongelijkheid.

Hend bewijst dat we allemaal in staat zijn om een verschil te maken, zolang we maar om elkaar geven. “We zijn allemaal activisten, denk ik, als we commentaar leveren op het nieuws van de dag en gebeurtenissen belichten die onze aandacht verdienen”. Oh ja, ook haar Tumblr-account is bijzonder grappig.

Tumblr:http://libyaliberty.tumblr.com/
Twitter:https://twitter.com/LibyaLiberty?lang=en

"Anti-blackness among Asians and Arabs is seeped in history, partly a hangover from colonialism & has continued on largely due to ignorance, choice & of course the role of global media in this." Not just failed statehood,criminality & impunity-racism underpins #SlaveryInLibyahttps://t.co/fYikDzDoNO

— Hend Amry (@LibyaLiberty) November 30, 2017

Kat Blaque

Kat Blaque is een feministische YouTuber, illustratrice, animatrice en schrijfster. Haar video’s zijn oprecht, authentiek en gedurfd, met een focus op gender, seksualiteit, ras en hoe die elkaar overlappen.

“Ik ben vrouw, zwart, mollig en trans. Het zijn best een boel dingen waar ik mee te maken krijg. Als ik het over die dingen heb, vertel ik letterlijk over hoe ik die zelf meemaak en belichaam”, zegt ze. Als zwarte feministe krijgt ze geregeld een stortvloed van online pesterijen over zich heen. Maar ze is moedig en niet bang om van zich af te bijten – wat haar fans geweldig vinden.

Vorig jaar ging Kat in de clinch met een man die haar online treiterde. Ze blogde erover in The Huffington Post en dat lokte zoveel reacties uit van mensen die haar woede deelden, dat de werkgever van de man een onderzoek instelde en hem vervolgens ontsloeg.

Instagram:https://www.instagram.com/kat_blaque/?hl=en
Twitter: https://twitter.com/kat_blaque?lang=en
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCxFWzKZa74SyAqpJyVlG5Ew

Mai Khoi

Mai Khoi is een openhartige muzikante, die wel eens de “Vietnamese Lady Gaga” wordt genoemd. Ze is een activiste voor democratie in een land waar politieke oppositie en kritiek niet worden getolereerd. Ze sprak zich uit over seksualiteit, LGBTI-rechten, geweld tegen vrouwen en gaf haar opinie over Donald Trump.

Daarna werd ze het mikpunt van aanvallen en intimidaties van de Vietnamese autoriteiten. Omdat ze op vreedzame wijze publiek haar mening had geuit, meer niet. Ze werd uit haar huis gezet, zonder dat ze haar bezittingen mocht meenemen, werd gestalkt, lastiggevallen en opgesloten. Ook haar concerten werden door de politie verstoord.

“Vrijheid van meningsuiting bestaat hier niet, toch niet op enige betekenisvolle manier”, zegt Mai-Khoi. “Je mag niet zingen en gitaar spelen op straat, of een privé-show organiseren in je eigen huis, als je niet vooraf de toelating daarvoor hebt gevraagd”.

In 2016 haalde ze de internationale krantenkoppen toen ze de eerste Vietnamese beroemdheid werd die als eerste onafhankelijke kandidaat een gooi wou doen naar een zetel in het door de communisten gedomineerde parlement. Maar haar kandidatuur werd afgewezen. Dat jaar ontmoette ze ook de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama en besprak met hem de mensenrechten in Vietnam. Veel van haar bijdragen op sociale media draaien rond muziek, maar haar teksten blijven kritisch en gaan over heel wat actuele zaken die verband houden met mensenrechten.

Twitter:https://twitter.com/themaikhoi
Facebook:https://www.facebook.com/mai.khoi.official/
Website:https://mai-khoi.com/mai-khoi

Nancy Herz

Nancy Herz is een jonge vrouw uit Noorwegen die mensenrechten belangrijk vindt. In 2016 schreef ze het artikel “We are the shameless Arab women and our time starts now”. Het was de start van een beweging van vrouwen die het woord “shameless/schaamteloos terugclaimden. In 2017 schreef Nancy Herz samen met Sofia Nesrine Srour en Amina Bile het boek ‘Shameless’, met verhalen van meisjes over de schaamte die ze voelden omdat ze niet voldeden aan de gangbare gendernormen. Het boek werd een gigantische hit.

“Ik voel me zo fier wanneer ik boodschappen ontvang van meisjes die zeggen dat ik hen aangemoedigd heb om zich te uiten – omdat ik mezelf durfde te zijn, durven zij dat nu ook. Vechten tegen onrecht komt daarop neer. Door onze stemmen te laten horen, kunnen we de ruimte voor de vrijheid van expressie groter maken… Het is een voortdurende strijd, maar ik geloof dat we moeten blijven ijveren voor een wereld waarin iedereen in vrijheid kan leven.”

Instagram: https://www.instagram.com/nancherz/

Noan Sereiboth

Noan Sereiboth is een politieke blogger en een van Cambodja’s politiek actieve jongeren. Hij is lid en medewerker van ‘Politikoffee’, een inmiddels opgeheven website, die de discussie onder jongeren over actuele politieke en sociale zaken wil stimuleren. Als gevolg van het repressieve politieke klimaat in Cambodja besliste Politikoffee op 27 november 2017 de activiteiten stop te zetten

Sereiboth is sterk aanwezig op sociale media als Twitter en Facebook, waar hij zijn opinie kenbaar maakt over actuele politieke ontwikkelingen in Cambodja. Zeer de moeite waard om eens te gaan kijken wat hij te vertellen heeft. Met een tweet op 1 januari voedde Politikoffee de hoop dat de website in maart opnieuw actief zou zijn.

Twitter:https://twitter.com/noansereiboth

Crackdowns make activists, CSOs, union leaders afraid to talk & run their activities, less active & collective work while voters just remain silent. #ElectionsKH is coming soon but...people are very worried & pessimistic. People just wish both big parties not in conflicts anymore

— Noan Sereiboth (@noansereiboth) 24 december 2017

Sakris Kupila

Sakris kwam als tiener tot het besef dat het gender dat hij bij zijn geboorte had meegekregen niet bij hem paste. Hij moest in Finland heel wat moeilijkheden overwinnen om dat te veranderen. Eerst moest een ‘psychische stoornis’ worden vastgesteld voor hij zijn naam kon wijzigen. Dan vernam hij dat hij moest worden gesteriliseerd, als hij wilde dat zijn nieuwe gender wettelijk erkend zou worden. “Ik voelde me geen volwaardige mens. Het maakte me ziek.”

Ondanks de intimidaties en bedreigingen voerde en voert Sakris moedig campagne voor een rechtvaardiger systeem voor transgenders in Finland.

Twitter:https://twitter.com/sakriskupila?lang=en
Instagram:https://www.instagram.com/sakriskupila/

Amnesty International

En last but not least, volg ook ons! We willen met jou een pak inspirerende verhalen delen over mensen met heel verschillende achtergronden die ongelooflijke dingen doen en opkomen voor de mensenrechten.

Bovendien voeren we al sinds 1961 wereldwijd campagne voor de mensenrechten. We spannen ons in om vrouwen, mannen en kinderen te beschermen, waar en wanneer gerechtigheid, vrijheid, waarheid en waardigheid worden aangetast. En de enige reden waarom we dit geweldige werk kunnen doen, zijn jullie. Volg ons dus dit jaar!

Twitter:https://twitter.com/amnestyvl
Instagram:https://www.instagram.com/amnestyvlaanderen
Facebook:https://www.facebook.com/amnestyvl

Nog meer inspirerende Instagrammers vind je via dit artikel.

Lees ook

Meer nieuws