Afbeelding
VN bevestigt grootschalige olievervuiling in Nigerdelta
Persbericht

VN bevestigt grootschalige olievervuiling in Nigerdelta

04 augustus 2011

Shell heeft ernstig gefaald bij de aanpak van de olielekkages in de Nigerdelta. Daarnaast heeft de Nigeriaanse regering te weinig gedaan om oliebedrijven als Shell te controleren en te reguleren. Dit staat in een vandaag verschenen VN-rapport.

"Dit rapport bewijst dat Shell een verschrikkelijke impact heeft gehad op Nigeria en haar inwoners. De multinational is er decennialang mee weggekomen door schuld te ontkennen," zegt Amnesty International.

Het rapport van het United Nations Environment Programme (UNEP) is het eerste onafhankelijke en wetenschappelijke onderzoek naar de olievervuiling in de Nigerdelta, waar de olieindustrie al meer dan vijftig jaar actief is.

Ernstige gevolgen olievervuiling

Het rapport dat werd uitgevoerd in opdracht van de Nigeriaanse regering, en werd betaald door Shell, bevat onomstotelijk bewijs dat de olievervuiling in de Nigerdelta een verwoestende impact heeft gehad op de levens van mensen die in het gebied wonen. UNEP onderzocht de schade aan de landbouw en de visserij, twee bronnen van inkomsten en voedsel waar grote delen van de bevolking afhankelijk van zijn.

Ook is het drinkwater zwaar vervuild. In sommige gebieden bevat het water maar liefst 900 keer meer kankerverwekkende stoffen dan acceptabel is volgens de normen van de World Health Organization. UNEP heeft noodmaatregelen aanbevolen om de bevolking hiervan op de hoogte te brengen.

Geen systematische aanpak

Het rapport concludeert dat Shell gefaald heeft in de aanpak van olielekkages. UNEP-onderzoekers troffen in het twee jaar durende onderzoek dikwijls vervuilde gebieden aan waarvan Shell had beweerd dat ze opgeruimd waren. Ook de Nigeriaanse regering blijft niet gespaard in het rapport. Omdat de overheid afhankelijk is van de olie-inkomsten knijpen toezichthouders vaak een oogje dicht, met desastreuze gevolgen.

De Nigeriaanse regering, de oliebedrijven en de regeringen waar deze bedrijven gevestigd zijn, zoals Nederland en het Verenigd Koninkrijk, hebben allemaal geprofiteerd van de oliewinning. Amnesty International vindt het de hoogste tijd dat deze partijen nu bijdragen aan het herstel van het milieu en de leefomgeving van de mensen in de Nigerdelta.

Meer info

Voer actie: Clean up the oil industry in the Nigerdelta

Lees ook

Meer nieuws