Turkije: arrestaties tijdens 900ste wake van Zaterdagmoeders

Turkije: arrestaties tijdens 900ste wake van Zaterdagmoeders

Actueel

De Turkse oproerpolitie verhinderde op 25 juni een vreedzame wake van de Zaterdagmoeders. Al jarenlang vraagt deze organisatie de Turkse overheid om opheldering over hun verdwenen familieleden, politieke gevangenen uit de jaren ’80 en ’90. 

De politie heeft het hoofd van de mensenrechtenbeweging Öztürk Türkdoğan, de prominente mensenrechtenadvocaat Eren Keskin en verschillende nabestaanden van vermisten onder de Zaterdagmoeders geboeid en vastgehouden. De wake werd voor de 900e keer gehouden op het Galatasaray-plein in Istanbul.
 
"De oproerpolitie hield willekeurig mensen vast die vreedzaam deelnamen aan de historische wake van Zaterdagmoeders van vandaag", reageert Amnesty Internationals adjunct-directeur voor Europa, Julia Hall. "Dit is slechts het laatste beschamende voorbeeld van de onverdraagzaamheid van de autoriteiten ten aanzien van wettige, vreedzame afwijkende meningen.

KEER OP KEER BRUTE REPRESSIE

"De afgelopen 27 jaar hebben de Zaterdagmoeders onvermoeibaar gezocht naar waarheid en gerechtigheid voor hun dierbaren die in de jaren tachtig en negentig met geweld zijn verdwenen", vervolgt Hall. "En keer op keer werden de Zaterdagmoeders geconfronteerd met brute repressie en zelfs vervolging wegens deelname aan een vreedzame wake. De Turkse autoriteiten hebben nooit een geldige rechtvaardiging gegeven voor hun wraakroepende, willekeurige en onwettige ontkenning van het recht om de vrijheid van meningsuiting en vergadering uit te oefenen." 
 
"De Turkse autoriteiten moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk al diegenen vrijlaten die willekeurig worden vastgehouden, uitsluitend omdat ze hun recht op vreedzame meningsuiting en vergadering hebben uitgeoefend. Het nu al vier jaar durende onwettige en willekeurige verbod op samenkomsten op het Galatasaray-plein moet worden opgeheven en het moet de Zaterdagmoeders en anderen worden toegestaan het recht op vreedzaam protest op dit iconische plein uit te oefenen."

hier niet op duwen