Turkije: Amnesty-erevoorzitter vrij na meer dan een jaar cel

Turkije: Amnesty-erevoorzitter vrij na meer dan een jaar cel

Persbericht

Na meer dan veertien maanden gevangenschap is Taner Kılıç, voormalig voorzitter van Amnesty Turkije, vrij. Een rechtbank in Istanbul beval op 15 augustus zijn vrijlating. Hij is terug bij zijn vrouw en kinderen.

Kumi Naidoo, secretaris-generaal van Amnesty International reageert op de vrijlating van Taner Kiliç, erevoorzitter van Amnesty Turkije, die meer dan veertien maanden in de cel zat:

“We lopen over van blijdschap met dit nieuws. Het kostte ons meer dan een jaar campagne en strijd om tot op dit punt te raken. Taner is eindelijk vrij en veilig thuis in de armen van zijn vrouw en dochters.”

De strijd gaat door

“Maar achter de glimlach van vreugde en opluchting verschuilen droefheid, kwaadheid en staalharde vastberadenheid”, gaat Kumi Naidoo verder. “Droefheid omwille van alle momenten die Taner gemist heeft tijdens zijn opsluiting. Kwaadheid over de ongegronde aanklachten die nog steeds lopen tegen hem en de zogenaamde Istanboel 10.  En vastberadenheid om door te gaan met vechten voor mensenrechten in Turkije en voor de vrijlating van al die mensenrechtenverdedigers, journalisten en anderen die onterecht opgesloten werden tijdens deze wrede repressie.” 

“Vandaag nemen we even de tijd om te vieren, maar morgen gaat onze strijd gewoon verder. We putten energie uit het voorbeeld dat Taner stelde: een man die weet hoe belangrijk mensenrechten zijn en bereid is zijn leven te wijden aan de bescherming van die bewuste rechten.” 

Achtergrond

Taner Kılıç’ gevangenschap is kenmerkend voor wat in Turkije gebeurt. Veel mensenrechtenverdedigers zijn er gevangengezet. Kılıç werd op 6 juni 2017 opgepakt. Tien andere activisten (de "Istanbul 10"), onder wie de directeur van Amnesty Turkije İdil Eser, werden een maand later gevangengezet. Acht van hen zaten vier maanden vast en werden in oktober 2017 op borgtocht vrijgelaten. Allen worden ervan beschuldigd lid te zijn van een terroristische organisatie, een beschuldiging die nergens op is gebaseerd. Taner Kılıç kan tot 15 jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.

hier niet op duwen