Afbeelding
Turkije: Academici aangehouden voor vredesoproep vrijgelaten
Goed nieuws

Turkije: Academici aangehouden voor vredesoproep vrijgelaten

14 juli 2016

De Turkse academici Muzaffer Kaya, Esra Mungan, Kıvanç Ersoy en Meral Camcı werden op 22 april uit voorarrest vrijgelaten. De vervolging tegen hen voor 'het voeren van propaganda voor een terroristische organisatie' na hun steun aan een vredesoproep is gestopt, maar ze zijn nog niet vrijgesproken.

De vier wetenschappers behoren tot de eerste 1128 ondertekenaars van een oproep die de voortdurende avondklok en de veiligheid in Zuidoost-Turkije bekritiseerden en de 'regering opriep om de voorwaarden voor onderhandelingen voor te bereiden en een plan dat zou leiden tot een duurzame vrede en ook rekening houdt met de eisen van de Koerdische politieke beweging'.

Nadat op 10 maart een persconferentie werd georganiseerd waarbij de oproep voor vrede werd herhaald en de intimidatie van academici die de petitie hadden ondertekend, werd veroordeeld, begon de hoofdaanklager van Istanboel met een nieuw en afzonderlijk onderzoek waarbij de academici beschuldigd werden van 'het voeren van propaganda voor een terroristische organisatie'. Kort daarna werden zij in voorlopige hechtenis geplaatst. Een nieuwe hoorzitting werd vastgesteld op 27 september.

Amnesty heeft lang gepleit voor de intrekking van artikel 301, dat voorziet in een gevangenisstraf van zes maanden tot twee jaar, omdat het een onredelijke beperking van het recht op de vrijheid van meningsuiting betekent.

Terwijl de vrijlating van Muzaffer Kaya, Esra Mungan, Kıvanç en Meral Camcı wordt verwelkomd, werden zij toch niet vrijgesproken en lopen zij nog steeds een risico op een oneerlijk proces wegens het vreedzaam uitoefenen van hun recht op vrijheid van meningsuiting. We blijven de situatie van nabij opvolgen en zullen actie ondernemen waar nodig.

Lees ook

Meer nieuws