Soedan: acht studenten vrijgelaten

Soedan: acht studenten vrijgelaten

Goed nieuws

Acht studenten die werden gearresteerd toen ze zich op 5 mei in Khartoem in het kantoor van de mensenrechtenadvocaat Nabil Adib bevonden, zijn op 19 en 21 juni vrijgelaten. De acht studenten werden onlangs uitgesloten en geschorst van de universiteit van Khartoem.

De National Intelligence Security Service (NISS) liet op 19 juni de volgende studenten vrij: de 24-jarige Wifag Mohamed Altayeeb Gorashi van de kunstenfaculteit, de 24-jarige Mai Adil Ibrahim Karar van de faculteit ingenieurswetenschappen en de 25-jarige Mudathir Tayseer Mudathir van de faculteit wetenschappen.

Op 21 juni liet de NISS ook de volgende studenten vrij: Bader Aldeen Salah Mohamed, 25 jaar, student economische wetenschappen; Hussien Yahia Haran, 30 jaar, wetenschappen; Hamid Omer Hamid Digno, 28 jaar, ingenieurs-wetenschappen, en de rechtenstudenten Mohamed Mahjoub Otaiba, 23 jaar, en Hassan Aldai Mohamed Abdalla, 24 jaar.

Deze vijf studenten werden vrijgelaten na betaling van 1.000 Soedanese pond (147 €) en werden aangeklaagd op grond van artikel 142 ('aanbrengen van verwondingen'), artikel 162 ('ontvoering') en artikel 180 ('criminele verduistering'). Al deze artikels maken deel uit van de Soedanese strafwetgeving van 1991. Op de beschuldigingen staan gevangenisstraffen variërend van zes maanden tot 10 jaar. Volgens de advocaten van de studenten zullen deze aanklachten waarschijnlijk worden geschrapt.

Deze studenten zijn onlangs uitgesloten en geschorst van de Universiteit van Khartoem wegens hun betrokkenheid bij de studentenprotesten tegen vermeende plannen van de Soedanese regering om een ​​deel van de universiteits­gebouwen te verkopen. Zij werden op 5 mei gearresteerd in het kantoor van de advocaat waar zij juridisch advies zochten voor hun verzet tegen de uitzetting en schorsing. 

hier niet op duwen