Afbeelding
Saudi-Arabië: drie vrouwelijke activisten vrijgelaten, maar asburde aanklachten blijven
Goed nieuws

Saudi-Arabië: drie vrouwelijke activisten vrijgelaten, maar asburde aanklachten blijven

28 maart 2019

In Saudi-Arabië zijn drie vrouwelijke activisten voorwaardelijk vrijgelaten. Iman al-Najfan, Aziza al-Yousef en Ruqayyah al-Mhareb zaten tien maanden vast voor absurde aanklachten. In de gevangenis zijn zij gefolterd.

Positieve stap

Lynn Maalouf van Amnesty International verwelkomt de vrijlating van de vrouwen, al komt die wel te laat. “Deze vrouwen hadden nooit gevangengezet mogen worden en hun vrijlating zou zeker niet ‘tijdelijk’ moeten zijn”, zegt Maalouf. “Ze werden vastgezet, bedreigd en gefolterd, omdat ze vreedzaam opkwamen voor de rechten van vrouwen en hun mening uitten.”

Amnesty’s oproep

Amnesty roept de Saudische autoriteiten op om alle aanklachten tegen de drie vrouwen in te trekken, evenals tegen de andere vrouwelijke mensenrechtenverdedigers die nog vastzitten. Allen moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.

De autoriteiten moeten garanderen dat er een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek komt naar de beweringen van de activisten dat zij gefolterd zijn. Bovendien moeten zij het recht hebben op schadeloosstelling voor hun willekeurige detentie en andere schendingen van mensenrechten.

Lees ook

Meer nieuws