Saoedi-Arabië / Turkije: Vermeende moord op Jamal Khashoggi zou vreselijk nieuw dieptepunt zijn

Saoedi-Arabië / Turkije: Vermeende moord op Jamal Khashoggi zou vreselijk nieuw dieptepunt zijn

Persbericht

Amnesty International reageert op berichten dat de Saoedische journalist Jamal Khashoggi zou zijn vermoord in het consulaat van zijn land in Istanboel.

“Berichten dat een team speciaal vanuit Saoedi-Arabië invloog voor het uitvoeren van een ‘geplande moord’ in het consulaat zijn extreem alarmerend na Jamal Khashoggi’s verdwijning sinds hij het gebouw binnenstapte op 2 oktober,” zegt de onderzoeksdirecteur Midden-Oosten Lynn Maalouf.

Buitengerechtelijke executie

“Als dit waar is, zou dit een vreselijk nieuw dieptepunt zijn. Dergelijke moord op het terrein van het consulaat, dat grondgebied is dat onder de jurisdictie van Saoedi-Arabië valt, zou neerkomen op een buitengerechtelijke executie. Dit geval verspreidt een schokgolf onder Saudische mensenrechtenverdedigers en dissidenten wereldwijd, waarbij iedere notie van het zoeken naar een veilige have in het buitenland wordt ondermijnd.

“De Golfstaat gebruikt regelmatig draconische wetten om in eigen land hardhandig op te treden tegen vreedzaam protest, en heeft zelfs al in het verleden dissidenten in het buitenland gearresteerd. Maar de gedwongen verdwijning – en nu mogelijks moord – van een van haar burgers die in het buitenland asiel had gezocht zou alarmbellen moeten luiden. Het suggereert dat de Saoedische autoriteiten bereid zijn af te zien van zelfs hun eigen erg gebrekkige gerechtelijke procedures om degenen die hen vreedzaam bekritiseren te straffen.”

Gerechtigheid

“De oorverdovende stilte van de internationale gemeenschap over het harde optreden van Saoedi-Arabië tegen de vrijheid van meningsuiting moet stoppen en men moet een onmiddellijke verklaring eisen van de Saoedi-Arabische autoriteiten over het lot of de verblijfplaats van Jamal Khashoggi. Als de berichten waar zijn, moeten ze onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek starten en de verantwoordelijken, hoe hoog hun rang of status ook is, moeten voor de rechter komen.”

“De Turkse autoriteiten moeten dringend de volledige bevindingen van hun onderzoek bekendmaken om de familie van Jamal Khashoggi duidelijkheid te verschaffen en te helpen bij het streven naar gerechtigheid.”

 

 

hier niet op duwen