Afbeelding
Proces moord Politovskaja moet opnieuw
Goed nieuws

Proces moord Politovskaja moet opnieuw

25 juni 2009

Op 25 juni bepaalde het Russische hooggerechtshof dat drie verdachten in de moord op journaliste Anna Politkovskaja opnieuw moeten worden berecht.

De verdachten, twee Tsjetsjeense broers en een voormalige politieman, werden begin dit jaar door een lagere rechtbank vrijgesproken. De jury verklaarde dat ze geen bewijs van schuld kon vinden in de resultaten van het onderzoek. Het hooggerechtshof heeft dat vonnis nu dus vernietigd.

Anna Stavitskaia, één van de vertegenwoordigers van de kinderen van Anna Politkovskaya, zei na het proces dat het onderzoek zwak was. Een woordvoerder van Amnesty International verklaarde dat het onderzoek naar de moord op de mensenrechtenjournalist met hernieuwde energie moet doorgaan.

"Het einde van het proces betekent niet dat de overheid niet langer de verantwoordelijkheid draagt om de moordenaar en zijn opdrachtgevers te vinden," zei Nicola Duckworth, programma directeur Europa en Centraal Azië bij Amnesty International. "We dringen de betreffende Russische autoriteiten erop aan om nu niet te stoppen. Het onderzoek moet doorgaan en alle schuldigen moeten voor het gerecht komen, waaronder de schutter en de opdrachtgevers."

Advocaat Karinna Moskalenko, één van de vertegenwoordigers van de kinderen van Anna Politkovskaya, hield enkele dagen voor de uitspraak een betoog voor de jury. "Anna had een hekel aan straffeloosheid en onschendbaarheid en ze zou niet willen dat iemand die zo'n ernstige misdaad begaat, vrijuit gaat. Tegelijkertijd zou ze zeker niet willen dat iemand veroordeeld wordt voor een misdaad die hij niet beging."

"Rechtvaardigheid brengen voor de moord op Anna Politkovskaya zal aantonen dat de Russische overheid de politieke wil heeft om een einde te maken aan het tot zwijgen brengen van mensenrechtenverdedigers," zei Nicola Duckworth.

Anna Politkovskaya werd vermoord op 7 oktober 2006 in Moskou. Ze werd eerder lastig gevallen en geïntimideerd door Russische autoriteiten, waaronder die van Tsjetsjenië, door haar uitgesproken kritiek op het beleid en de acties van de overheid.

Nadat ze begon te schrijven over het gewapende conflict in Tsjetsjenië en de Noord-Kaukasus in 1999, werd ze vastgezet. Ze werd ook verschillende keren bedreigd met ernstige represailles, waaronder doodsbedreigingen.

Amnesty International zal campagne blijven voeren voor een volledig onderzoek tot de moordenaar en zijn medeplichtigen gevonden en berecht zijn.

Lees ook

Meer nieuws