Afbeelding
Open brief: Meneer De Gucht, kent u Delara Darabi?
Persbericht

Open brief: Meneer De Gucht, kent u Delara Darabi?

06 mei 2009

Op 1 mei werd de 23-jarige Delara Darabi terechtgesteld in Iran. Nochtans had ze op 19 april nog twee maanden uitstel van executie gekregen. Delara werd als 17-jarige na een oneerlijk proces ter dood veroordeeld. Amnesty International België reageert met een open brief aan Minister De Gucht.

----------------------------------

Geachte Minister,

Verstoort de executie van Delara Darabi uw slaap? Kent u haar naam? Als dit niet het geval is, kunnen wij u op weg helpen. Op vrijdagochtend 1 mei werd Delara Darabi in de centrale gevangenis van Rasht in Iran geëxecuteerd. Dit is de tweede executie van een minderjarige dader in Iran dit jaar.

Ondanks het feit dat wij dagelijks geconfronteerd worden met harde dossiers, moeten we toegeven dat het nieuws over de executie van deze jonge vrouw ons enorm heeft aangegrepen. In de eerste plaats omdat ze nog zo jong is, maar ook omdat ze geëxecuteerd is nadat het hoofd van de rechterlijke macht haar op 19 april een uitstel van 2 maanden had toegekend.
Dit bewijst dat de beslissingen van de hoogste rechterlijke macht van het land in de provincies niets betekenen en niet in overweging genomen worden.

Delara Darabi werd beschuldigd van moord op een familielid in 2003. Op het ogenblik van de feiten was ze 17 jaar. In eerste instantie bekende ze de moord omdat ze op deze manier haar vriendje van de doodstraf wou redden. Later trok ze haar bekentenissen in. Sinds 2003 werd ze vastgehouden in de gevangenis van Rasht, in het noorden van Iran. Daar ontwikkelde ze een onmiskenbaar talent voor schilderkunst.

De jonge vrouw heeft geen eerlijk proces gekregen. Het gerecht weigerde nieuw bewijsmateriaal te onderzoeken dat volgens haar advocaat haar onschuld aantoonde.

Delara Darabi werd geëxecuteerd zonder medeweten van haar advocaat. Wettelijk gezien, moet hij daar 48 uren op voorhand van op de hoogte gesteld worden. De beslissing van de regering lijkt genomen te zijn om een golf van binnenlands en buitenlands protest te voorkomen dat Delara Darabi had kunnen redden.

Onze globale campagne en acties hebben haar jonge leven helaas niet kunnen redden. Wij hopen echter dat dit geen eindpunt is. Uw tussenkomst is cruciaal. Wij verwachten van u een sterke publieke veroordeling. Wij verwachten dat u aan president Ahmadinejad uitleg vraagt over deze executie, die in strijd was met de Iraanse wetgeving en het internationaal recht dat de executie van minderjarige daders verbiedt.

Wij durven te hopen dat Delara haar dood niet voor niets is geweest en dat de gruwelijke spiraal van executies in Iran – al 140 dit jaar en minstens 42 minderjarige daders sinds 1990 – gestopt wordt. U moet ons helpen hierin te slagen. Wij zijn ervan overtuigd dat u onze waarden van gerechtigheid en rechtvaardigheid deelt. Uw morele verantwoordelijkheid staat op het spel. Bedankt om ervoor te zorgen dat België zich niet vernedert tegenover de rest van de wereld door zich in stilzwijgen te hullen.

Met de meeste hoogachting,

Philippe Hensmans en Karen Moeskops
Directeurs
Amnesty International
Belgische sectie

Lees ook

Meer nieuws