Afbeelding
Nieuwe onderzoekstechniek brengt foltergevangenis tot leven
Blog

Nieuwe onderzoekstechniek brengt foltergevangenis tot leven

07 april 2018

Amnesty’s onderzoek schudde beleidsmakersen burgers wakker over de wandaden van het Syrische regime in de Saydnaya-gevangenis.

Vorig jaar bracht Amnesty International een van de meest beruchte Syrische foltergevangenissen tot leven met een interactief digitaal 3D-model, samen ontwikkeld met het onafhankelijke onderzoeksbureau Forensic Architecture. In Saydnaya zitten gewone burgers en militair personeel opgesloten in afgrijselijke omstandigheden. Ze worden systematisch gefolterd en zonder proces geëxecuteerd. Duizenden gevangenen vonden al de dood in die barbaarse vergeetput.

Afbeelding

3D-model van een gruwelgevangenis

De gruwel van Saydnaya speelt zich af in het grootste geheim, maar door baanbrekend onderzoek konden we kijken achter de muren van de gevangenis. Op basis van satellietbeelden en tientallen getuigenissen die Amnesty-onderzoekers verzamelden bij vroegere gevangenen en gevangenisbewakers, konden architecten van Forensic Architecture een 3D-model van de Saydnaya-site reconstrueren.

Het model werd verfijnd op basis van diepgaande gesprekken met overlevenden van Saydnaya. Ze beschreven gedetailleerd wat ze zagen: cellen, traphallen, ramen, tegels en andere details. Maar vooral de geluidsherinneringen van de ex-gevangenen bleken cruciaal te zijn. Want in Saydnaya blijft het bijna altijd volledig donker.

“Gevangenen zijn extreem gevoelig voor geluiden doordat het in de gevangenis altijd donker is “

Er is praktisch geen daglicht en gevangenen moeten hun ogen bedekken zodra een bewaker in de cel komt. Praten is verboden. De gevangenen ontwikkelen daardoor een extreme gevoeligheid voor geluiden. Zo kunnen ze perfect horen of het een riem is die neerkomt op een medegevangene, of een elektrische kabel of een stok.

Samen met de getuigen zochten we minutieus naar de juiste decibels van geluiden. En echo-profielen hielpen om de grootte van cellen en andere ruimtes in de gevangenis te bepalen. Het finale 3D-model legt bloot hoe de gevangenis van Saydnaya een instrument is van de overheid om elke vorm van verzet onder de Syrische bevolking te breken.

Wereldwijd enorme weerklank

De echo’s in de internationale en nationale pers over de gruwelen in Saydnaya waren enorm. Over geen enkel onderzoek van Amnesty werd er in 2017 zoveel gezegd en geschreven. Machthebbers waren genoodzaakt om te reageren.

  • Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres reageerde met afschuw.
  • Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders deelde de bezorgdheid van Amnesty.
  • Syrië en Rusland ontkenden de aantijgingen.

Syrische burgers hebben recht op de waarheid en op gerechtigheid. Amnesty International blijft bewijzen verzamelen en wereldleiders confronteren.

Afbeelding

Video "Human Slaughterhouse"

Meer over dit rapport

Lees ook

Meer nieuws