Afbeelding
New Mexico schaft doodstraf af
Goed nieuws

New Mexico schaft doodstraf af

24 maart 2009

Op 18 maart 2009 tekende de Gouverneur van New Mexico een wetsvoorstel om de doodstraf in zijn staat af te schaffen. Zo maakte hij van New Mexico de 15de staat in de VS waar de doodstraf is afgeschaft.

Gouverneur Bill Richardson verklaarde dat de hij tot de conclusie was gekomen dat de doodstraf, die onomkeerbaar is, geen straf is die past in een goed rechtsysteem.

“Het systeem is niet perfect, dat is een feit. Het is volkomen onvolmaakt voor een samenleving waar waarden zoals vrijheid primeren, waar gerechtigheid en niet wraak als leidraad geldt voor de strafmaat. De kans op een foute veroordeling of executie van onschuldige mensen is een gruwel voor onze menselijke gevoelens."

Sinds 1975 zijn in de VS meer dan 120 mensen uit de dodencel vrijgelaten nadat hun onschuld aangetoond werd. Bij deze 120 horen vier mannen uit New Mexico die ter dood veroordeeld waren in 1974 en twee jaar later vrijgesproken werden. Vele anderen hebben meer dan 10 jaar in de dodencel doorgebracht.

Op 13 maart 2009 keurde de Senaat, met 24 tegen 18 stemmen, de afschaffingwet in New Mexico goed. Deze wet vervangt de doodstraf door een levenslange gevangenisstraf, zonder de mogelijkheid op vervroegde vrijlating. Het Lagere Huis van Afgevaardigden had de wet eerder al gestemd bij 40 stemmen tegen 18.

In New Mexico zitten twee mannen in de dodencel.

Sinds in 1977 de doodstraf in de VS hervat werd, voerde de staat maar één executie uit. Op 6 november 2001 kreeg Terry Clark een dodelijke injectie. Dit was de eerste en enige executie in de staat sinds 1960. Hij ging niet meer in beroep.

De 14 andere staten in de VS, waar de doodstraf afgeschaft is, zijn: Alaska, Hawaï, Iowa, Main, Massachusetts, Michiga, Minnesota, New Jersey, New York, North Dakota, Rhode Island, Vermont, West Virginia en Wisconsin. Het district van Colombia is ook doodstrafvrij. De overgebleven 35 staten hebben de doodstraf nog, evenals de Federale regering en het Amerikaanse leger.

Amnesty International roept de federale regering van de VS en de regering van de 35 staten die de doodstraf nog steeds hebben, op om op te treden tegen deze straf, met als einddoel de afschaffing. In afwachting tot de afschaffing, worden de betreffende regeringen gevraagd om andere executies te voorkomen, in lijn met de Algemene Vergadering van de VN die een wereldwijde oproep deed om een moratorium in te stellen tegen executies.

Gouverneur Richardson erkende de steeds toenemende geïsoleerde positie van de VS: "Gezien vanuit een internationale mensenrechtenpositie is er geen reden waarom de VS zou achterblijven, in vergelijking met de rest van de wereld. Vele landen die de doodstraf blijven ondersteunen en toepassen zijn ook de meest onderdrukte gebieden van de wereld. Dat is niet iets om trots op te zijn."

Lees ook

Meer nieuws