Afbeelding
Myanmar: Mensenrechtenactivisten vrijgelaten na presidentieel pardon
Goed nieuws

Myanmar: Mensenrechtenactivisten vrijgelaten na presidentieel pardon

12 mei 2016

In Myanmar werden op 17 april zes mensenrechtenactivisten vrijgelaten uit de gevangenis na een presidentieel pardon.

De mensenrechtenactivisten Naw Ohn Hla, San San Win (aka Lay Lay), Sein Htwe, Nay Myo Zin, Tin Htut Paing en Than Swe werden op 17 april vrijgelaten uit de Insein gevangenis in Yangon, de grootste stad van Myanmar. Hun vrijlating maakte deel uit van een presidentieel pardon dat voorzag in de vrijlating van 83 gevangenen, waaronder gewetensgevangenen waarvoor Amnesty campagne gevoerd heeft.

De zes activisten werden opgesloten wegens hun deelname aan een vreedzaam protest op 29 december 2014 in Yangon. De demonstranten riepen de autoriteiten op een onderzoek in te stellen naar het doodschieten van demonstrant Khin Win door de politie bij de omstreden Letpadaung kopermijn in de regio Sagaing, centraal Myanmar.

In mei 2015 werden de activisten elk veroordeeld tot vier jaar en vier maanden celstraf onder een aantal artikelen van het Strafwetboek, waaronder 'het veroorzaken van oproer', en het demonstreren zonder toelating onder de Wet op Vreedzame Bijeenkomst en Vreedzame Optocht. Ze werden ook aangeklaagd voor protestacties zonder toelating in andere wijken van Yangon. Sommigen kregen nog extra gevangenisstraffen in verband met andere vreedzame activiteiten.

Hoewel Amnesty verheugd is over de vrijlating van deze zes mensenrechtenactivisten, blijft het een feit dat ze nooit hadden mogen worden gearresteerd en opgesloten.

Lees ook

Meer nieuws