Afbeelding
Meer dan 28.000 handtekeningen afgeleverd aan Iraanse ambassade voor VUB-wetenschapper Djalali
Persbericht

Meer dan 28.000 handtekeningen afgeleverd aan Iraanse ambassade voor VUB-wetenschapper Djalali

15 februari 2017

Banner-foto: © Cailin C. E. Mackenzie

14 februari verzamelden een tweehonderdtal Amnesty-activisten en studenten en docenten van de VUB aan de Iraanse ambassade in Brussel om aandacht te vragen voor twee Iraanse wetenschappers die in hun thuisland in de cel zitten.

Ze lieten meer dan 28.000 handtekeningen achter die oproepen om Ahmadreza Djalali, wetenschapper aan de Vrije Universiteit Brussel, vrij te laten of hem een eerlijk proces te geven voor een erkend misdrijf.

Dr. Ahmadreza Djalali werd vorig jaar tijdens een werkbezoek in Iran opgepakt en beschuldigd van spionage. Hij riskeert mogelijk de doodstraf. Vorige donderdag lanceerde Amnesty International een petitie gericht aan de Iraanse ambassade met de vraag om dr. Djalali ofwel vrij te laten ofwel een eerlijk proces te geven voor een internationaal erkend misdrijf. Op enkele dagen tijd tekenden in België meer dan 28.000 mensen deze petitie. De handtekeningen werden afgeleverd aan de ambassade in Brussel.

Tijdens de actie vroegen de deelnemer eveneens aandacht voor Hamid Babaei, de Iraanse student aan de Luikse universiteit die veroordeeld werd tot 6 jaar cel voor spionage. Hij werd in 2013 na een oneerlijk proces van amper tien minuten veroordeeld omdat “hij gecommuniceerd had met vijandige overheden”, met name België. Amnesty beschouwt Babaei als een gewetensgevangene en vraagt zijn onvoorwaardelijke en onmiddellijke vrijlating.

“De acties voor Ahmadreza en Hamid hebben deze avond allesbehalve een eindpunt bereikt."

Omdat Ahmadreza Djalali en Hamid Babaei gescheiden zijn van hun familie en geliefden, vierden de demonstranten deze avond symbolisch Valentijn voor hen door bloemen aan de Iraanse ambassade neer te leggen.

“De acties voor Ahmadreza en Hamid hebben deze avond allesbehalve een eindpunt bereikt. Amnesty International lanceerde globale briefschrijfacties voor de twee wetenschappers, volgt hun dossiers nauwgezet op en zal zich intensief blijven inzetten voor gerechtigheid in deze zaken,” zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Achtergrondinformatie

Dr. Djalali werkt als dokter in de geneeskunde voor een onderzoeksgroep die verbonden is aan de VUB en de UPO-universiteit in Navaro, Italië. Op 25 april 2016 werd hij tijdens een werkbezoek in Iran opgepakt door de veiligheidsdiensten. Hij werd eerst een week vastgehouden op een onbekende locatie en nadien overgebracht naar de Evin-gevangenis in Teheran waar hij sindsdien opgesloten is. Hij zat er ook drie maanden in de isoleercel.

Dr. Djalali werd extreem onder druk gezet om te bekennen dat hij een spion was voor 'vijandelijke staten'. Toen dr. Djalali weigerde, dreigden ze ermee hem te beschuldigen van 'vijandigheid tegenover god', een misdrijf waarop de doodstraf staat. Uit protest ging Dr. Djalali op 26 december 2016 in hongerstaking. Zijn gezondheid gaat zienderogen achteruit.

Op 31 januari 2017 kreeg dr. Djalali van de rechter te horen dat hij beschuldigd is van 'spionage'. Bij deze zitting was zijn advocaat niet aanwezig. Volgens de advocaat is dr. Djalali nog steeds niet officieel in beschuldiging gesteld. Zijn proces is evenmin ingepland.

Amnesty vraagt de vrijlating van dr. Djalali tenzij hij officieel in beschuldiging gesteld wordt van een erkend internationaal misdrijf en een eerlijk proces krijgt. Hij mag niet veroordeeld worden voor het vreedzaam uitoefenen van zijn recht op vrije meningsuiting. De organisatie verzoekt ook om hem toegang te geven tot medische zorg, zijn advocaat en familie.

Naast een petitie gericht aan de Iraanse ambassade in Brussel lanceerde Amnesty ook een internationale briefschrijfactie voor dr. Djalali die nog minstens tot 21 maart loopt. Schrijf mee.

Ook voor Hamid Babaei loopt een internationale briefschrijfactie van Amnesty.

Meer dan 215.000 mensen tekenden de petitie voor dr. Djalali op change.org.

Lees ook

Meer nieuws