Afbeelding
Kinderen moeten snel gerepatrieerd worden uit het kamp al-Hol in noordoosten van Syrië
Persbericht

Kinderen moeten snel gerepatrieerd worden uit het kamp al-Hol in noordoosten van Syrië

30 november 2021

Tienduizenden kinderen worden blootgesteld aan levensbedreigende en onmenselijke omstandigheden in kamp al-Hol in het noordoosten van Syrië. Amnesty International roept regeringen op deze kinderen zo snel mogelijk te repatriëren.

Sinds 2019, toen het conflict met de gewapende groepering Islamitische Staat in Syrië eindigde, worden volgens de VN zo’n 60.000 mensen uit Syrië, Irak en andere landen in kamp al-Hol vastgehouden. Het gaat voornamelijk om vrouwen en kinderen die er vastgehouden worden zonder eerlijke proces. In het kamp zitten mensen met banden met de gewapende groep die zich Islamitische Staat (IS) noemt, maar ook duizenden mensen die niet met IS in verband gebracht worden. Zij vluchtten naar het kamp vanwege de oorlog in Syrië.

Kinderen gedwongen gescheiden van familie

Kamp al-Hol staat onder controle van de Asayish, de politie van de Autonome Regering. Het afgelopen jaar hebben de Asayish jongens van twaalf jaar willekeurig vastgehouden. Ze werden gescheiden van hun moeders en verzorgers, uitsluitend op verdenking van de mogelijke toekomstige ‘radicalisering’ hoewel daar geen bewijs voor is. De Asayish bracht de jongens over naar detentiecentra die worden beschreven als ‘rehabilitatiecentra’. Daar is een gebrek is aan voedsel, water en gezondheidszorg en lijden velen aan tuberculose en schurft.

Kinderen vanaf twee jaar worden van hun ouders of verzorgers gescheiden als ze naar het ziekenhuis moeten. Zij mogen niet mee en krijgen ook niet te horen hoe het met hun kinderen gaat. In het kamp riskeren kinderen kinderarbeid te moeten verrichten of slachtoffer te worden van geweld en zelfs moord.

“Tienduizenden kinderen uit Syrië, Irak en meer dan zestig andere landen zijn in de steek gelaten omdat hun regeringen weigeren hun verantwoordelijkheden te nemen en deze kinderen terug te brengen naar een veilige omgeving,” zegt Diana Semaan van Amnesty International.

Amnesty’s oproep

“Volgens het VN-Kinderrechtenverdrag mag geen enkel kind willekeurig van zijn of haar vrijheid worden beroofd en moet de detentie van een kind een laatste redmiddel zijn en voor de kortst mogelijke tijd. De Autonome Regering moet onmiddellijk alle jongens vrijlaten die willekeurig worden vastgehouden en ze moet stoppen kinderen te scheiden van hun familie. Elk kind dat gescheiden blijft van zijn ouders of verzorgers moet zo snel mogelijk met hen worden herenigd,” zegt Diana Semaan.

Regeringen moeten hun mensenrechtenverplichtingen nakomen en het recht van deze kinderen op leven en ontwikkeling respecteren. Amnesty roept staten op om hun verantwoordelijkheid op te nemen voor de rechten van de kinderen en hen met spoed te repatriëren.

Lees hier het volledige Engelstalige bericht.

Lees ook

Meer nieuws