Afbeelding
Jemen: autoriteiten in Ta’iz moeten misbruik en verkrachting van kinderen door milities bestrijden
Persbericht

Jemen: autoriteiten in Ta’iz moeten misbruik en verkrachting van kinderen door milities bestrijden

11 maart 2019

Een nieuw onderzoek van Amnesty International documenteert verkrachtingen van kinderen in de Jemenitische stad Ta’iz. Het jongste slachtoffer is acht jaar. De vermoedelijke daders, waaronder leden van milities die de steun genieten van de Saudische coalitie, werden nog niet ter verantwoording geroepen.

Vier families vertelden aan Amnesty International hoe hun zonen aangerand werden tijdens enkele incidenten de afgelopen acht maanden. In twee gevallen claimen de families dat de daders leden zijn van een Islahi-militie die gesteund wordt door de internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië.

“De hartverscheurende getuigenissen van deze jongens en hun familie tonen aan hoe het Jemenitische conflict kinderen kwetsbaar maakt voor seksuele uitbuiting. De verzwakte instellingen van de stad Ta’iz slagen er niet in burgers te beschermen tegen seksueel geweld en de vreselijke gevolgen ervan. Slachtoffers en hun familie worden aan hun lot overgelaten,” zegt Heba Morayef, Amnesty’s regionale directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

“De Jemenitische autoriteiten moeten deze aantijgingen onderzoeken. Dergelijk misdrijven mogen niet getolereerd worden en slachtoffers en hun familie moeten beschermd worden tegen wraakaanvallen. Verdachten, inclusief militieleden en mensen in belangrijke posities, moeten berecht worden via eerlijke processen. Verkrachting en aanranding in de context van een gewapend conflict zijn oorlogsmisdaden. Commandanten die geen stappen ondernemen tegen dergelijke feiten, kunnen zelf verantwoordelijk geacht worden voor oorlogsmisdaden.”

Amnesty International heeft vier gevallen van seksueel geweld gedocumenteerd: meer bepaald de verkrachting van drie kinderen en één poging tot aanranding van een vierde kind. De organisatie kon twee medische verslagen inkijken die kwetsuren aan de anus beschrijven van twee van de vier kinderen. De verslagen komen overeen met de getuigenissen.

Aanhoudende straffeloosheid en wraakaanvallen ontmoedigen de families om deze incidenten te rapporteren, vooral omdat de verdachten politieke banden zouden hebben met de lokale Islahi-autoriteiten. Twee civiele verdachten, gelinkt aan twee van de vier cases, zitten momenteel vast in afwachting van hun proces, maar de militieleden die verdacht worden in de twee andere gevallen, zijn nog steeds niet gearresteerd. Amnesty International heeft in een brief aan de openbare aanklager in Jemen om verduidelijking gevraagd, maar ontving geen antwoord. In sommige gebieden in het zuiden van Jemen werden het rechtssysteem opnieuw geactiveerd waardoor een beperkt aantal cases opnieuw behandeld worden.

De familie van de slachtoffers moeten heel wat hindernissen overwinnen om de voorvallen te rapporteren aan de autoriteiten. Uit hun getuigenissen en documenten die Amnesty kon inkijken, blijkt dat alle vier de voorvallen gemeld werden bij het Strafrechtelijk Onderzoeksdepartement in Ta’iz. Het Strafrechtelijk Onderzoeksdepartement gaf een van de belangrijkste ziekenhuizen in Ta’iz de opdracht om drie slachtoffers te onderzoeken en medische verlagen op te maken. Het ziekenhuis weigerde dat voor één slachtoffer echter te doen. De moeder heeft nochtans meermaals aangedrongen op een onderzoek. Het ziekenhuis vroeg vervolgens geld voor het medisch verslag terwijl het gezin dit niet kon betalen.

De door Amnesty gedocumenteerde gevallen, lijken niet de enige incidenten te zijn. Families en lokale activisten rapporteerden aan de organisatie minstens twee andere gevallen van seksueel geweld, maar de betrokken gezinnen durfden er niet over te praten omdat ze bang zijn voor wraakaanvallen van lokale milities die door de Saudische coalitie gesteund worden. Twee van de vier betrokken families die Amnesty sprak, moesten noodgedwongen verhuizen omdat ze wraakacties van milities vreesden.

Meer informatie in het internationale persbericht

Lees ook

Meer nieuws