Iran laat prominente mensenrechtenverdediger vrij

Iran laat prominente mensenrechtenverdediger vrij

Goed nieuws

Op 12 mei kwam de Iraans-Koerdische mensenrechtenverdediger en journalist Mohammad Sadiq Kabudvand vrij. Hij werd in 2007 tot 10,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege zijn inzet voor de Human Rights Organisation of Kurdistan waarvan hij de oprichter was, en vanwege zijn werk voor de Iraanse krant Payam-e Mardom-e Kurdistan.

"Mohammad Sadiq Kabudvand zat ten onrechte gevangen na verzonnen aanklachten. Het is ronduit bedroevend dat hij gedwongen was de laatste tien jaar achter de tralies door te brengen. Zijn zaak is wederom een illustratie van de extreem lange straffen die de Iraanse autoriteiten opleggen en het criminaliseren van het legitieme werk van mensenrechtenverdedigers en journalisten", zei Magdalena Mughrabi, Amnesty’s specialist voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Tijdens zijn gevangenschap verslechterde de gezondheidstoestand van Kabudvand in sterke mate. Hij kampte met hart- en nierproblemen, maar kreeg nauwelijks toereikende medische zorg.

"Mohammad Sadiq Kabudvands vrijlating moet voor de Iraanse autoriteiten de weg vrijmaken om een einde te maken aan het vervolgen van mensenrechtenactivisten en journalisten. Als eerste stap zouden alle gewetensgevangenen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij moeten komen", aldus Mughrabi.

hier niet op duwen