Iran: Amnesty steunt belaagde vrouwenrechtenactivisten

Iran: Amnesty steunt belaagde vrouwenrechtenactivisten

Persbericht

Amnesty International stelt 8 maart, Internationale Vrouwendag, volledig in het teken van vrouwenrechten in Iran. In de Iraanse wet is een vrouw letterlijk maar een halve man waard. Vrouwenrechtenactivisten die deze discriminatie aanklagen, worden onterecht veroordeeld. Amnesty voert actie voor hen.

Vrouwen zijn in Iran tweederangsburgers. Zo kunnen jonge meisjes op vraag van hun vader voor hun dertiende verjaardag worden uitgehuwelijkt aan vaak veel oudere mannen. Mannen mogen er -in tegenstelling tot vrouwen- een polygaam leven op na houden. Een man kan van zijn vrouw scheiden, een vrouw niet van haar man. Moeders mogen niet beslissen waar hun kind woont, naartoe reist, of medische zorg krijgt.

In de Iraanse rechtbank is een vrouw letterlijk minder waard. Haar getuigenverklaring weegt slechts half zo zwaar als die van een man. Daders die geweld plegen op vrouwen, worden aanzienlijk minder zwaar gestraft dan daders die geweld plegen op mannen. Voor seks buiten het huwelijk worden vrouwen veel zwaarder gestraft dan mannen: ze worden ervoor gestenigd.

Ondanks de discriminerende wetten vechten veel Iraanse vrouwen en mannen voor gelijke rechten. Ze eisen gelijke behandeling van mannen en vrouwen in de Iraanse wet. Verdedigers van vrouwenrechten in Iran worden echter zwaar geïntimideerd, aangeklaagd en gevangen gezet.

Mahboubeh Abbasgholizadeh is een bekende journaliste, schrijfster, uitgever en vrouwenrechtenactiviste. Ze kan opgesloten worden omdat ze in maart 2007 deelnam aan een protestactie tegen de arrestatie van 5 vrouwenrechtenactivisten.

Amnesty International voert wereldwijd actie voor 12 vrouwenrechtenactivisten. Deze vrouwen zijn aangeklaagd omdat ze campagne voeren tegen de discriminatie van vrouwen in het Iraanse systeem.

Op 21 maart is het Iraans nieuwjaar. Amnesty-activisten sturen de Iraanse overheid daarom massaal nieuwjaarskaartjes met de vraag om alle onterechte aanklachten tegen vrouwenrechtenactivisten te laten vallen en alle discriminerende wetgeving teniet te doen.

Meer info in het rapport Iran: Women's Rights Defenders Defy Repression 

hier niet op duwen