Afbeelding
Hollywood pakt grote bedrijven aan voor de gasramp in Bhopal
Persbericht

Hollywood pakt grote bedrijven aan voor de gasramp in Bhopal

07 november 2014

Hollywoodster Martin Sheen sluit zich aan bij de strijd van Amnesty International om Union Carbide eindelijk verantwoordelijk te stellen voor wat algemeen beschouwd wordt als een van de grootste industriële rampen ter wereld: zijn nieuwe film ‘Bhopal, A Prayer for Rain’ ging op 7 november in Los Angeles in première.

De film is een aangrijpend verslag van de gebeurtenissen die ertoe leidden dat meer dan een half miljoen mensen vergiftigd werden door de toxische gassen die op 2 december 1984 ontsnapten uit de fabriek voor pesticiden van Union Carbide in Bhopal in India. Mischa Barton en Kal Penn, het meest bekend van hun rollen in ‘The O.C’ en ‘Harold & Kumar’ zijn de andere sterren in dit filmdrama.

“Wie het overleefde heeft te maken gekregen met chronische gezondheidsproblemen, maar krijgt weinig medische hulp. Al 30 jaar voeren de overlevenden van Bhopal campagne voor gerechtigheid, voor een eerlijke schadevergoeding, en voor medische zorg. En om Union Carbide, dat nu eigendom is van Dow Chemicals, verantwoordelijk te stellen,” zegt Martin Sheen.

“Dit was een ongeluk dat vermeden had kunnen worden. Er zijn bewijzen dat de bedrijven verantwoordelijk voor de fabriekssite geen afdoende voorzorgsmaatregelen hebben genomen zowel voor als na het lek.”

Dertig jaar strijd om gerechtigheid

Union Carbide is nu al dertig jaar bezig om onder een strafklacht in India uit te komen, en Dow Chemicals heeft herhaaldelijk geprobeerd om afstand te nemen van de ramp en van de blijvende chemische verontreiniging van de verlaten fabriekssite, hoewel ze de volledige controle verwierven over Union Carbide in 2001.

“Dow probeert Bhopal af te schilderen als een gebeurtenis uit het verleden die al lang voorbij was toen ze de controle kregen over Union Carbide. Maar dat is niet zo,” zegt Audrey Gaughran, directeur van het Global Issues-programma van Amnesty International.

“Chemische stoffen die achtergelaten werden toen Union Carbide de Bhopalsite verliet, blijven de lokale gemeenschappen ook vandaag nog vergiftigen. Dow is eigenaar van Union Carbide en is er dan ook verantwoordelijk voor dat deze laatste schandalig tekortschiet om ervoor te zorgen dat de site gereinigd wordt, en ook dat het toelaat dat Union Carbide in het woordgebruik van de Indische rechtbanken ‘een onderduiker’ blijft voor het gerecht.

Druk neemt toe

Maar de druk op Dow neemt toe nu de dertigste verjaardag van het gaslek dichterbij komt en het bedrijf op 12 november 2014 voor de rechtbank gedaagd is voor de weigering van Union Carbide om voor een rechtbank in Bhopal op de beschuldigingen van dood door schuld te antwoorden.

Dow is een belangrijke investeerder in India, dus is het aan de nieuwe premier Narenda Modi om te beslissen hoe streng India internationale bedrijven wil aanpakken die de rechten van Indiase gemeenschappen schenden.

“De Amerikaanse president Obama en de Indiase premier Narenda Modi verklaarden onlangs dat de banden tussen de twee landen gebaseerd waren op een gemeenschappelijk streven naar gerechtigheid en gelijkheid,” zegt Audrey Gaughran.

“De VS en India moeten samen internationale bedrijven zoals Dow aanpakken die landen zoals India uitbuiten om aan de milieuregels te ontkomen die de plaatselijke gemeenschappen in hun thuisland beschermen. Ze moeten deze gelegenheid aangrijpen om te tonen dat buitenlandse investeringen niet mogen gebeuren ten koste van mensenlevens.”

Lees ook

Meer nieuws