Afbeelding
Hervatting rechtszaak tegen voorzitter Amnesty Turkije
Persbericht

Hervatting rechtszaak tegen voorzitter Amnesty Turkije

29 januari 2018

Op 31 januari vindt in Istanboel een nieuwe hoorzitting plaats in het proces tegen Taner Kiliç, de voorzitter van Amnesty International Turkije.

Meer dan een miljoen mensen uit 194 landen vragen zijn vrijlating en de vernietiging van de aanklacht tegen hem en tien andere mensenrechtenverdedigers.

De elf worden beschuldigd van absurde terreuraanklachten. Het gaat duidelijk om een politiek proces met de intentie om kritische stemmen in Turkije de mond te snoeren. Indien deze mensenrechtenverdedigers veroordeeld worden, dan kunnen ze tot 15 jaar cel krijgen.

“Taner is onschuldig en er is geen enkel bewijs dat het tegendeel aantoont. Hij moet onmiddellijk vrijgelaten worden. Het feit dat hij al bijna acht maanden achter de tralies zit, toont aan hoe gebrekkig het Turkse rechtssysteem is. De vervolging door de overheid van mensenrechtenverdedigers is meedogenloos”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

“De hoorzitting woensdag biedt een nieuwe kans om een einde te maken aan deze rechterlijke dwaling. Wij hopen dat Taner terug bij zijn familie mag zijn en zijn cruciaal mensenrechtenwerk kan verderzetten. De rechtbank moet hem en de tien andere mensenrechtenverdedigers vrijspreken en een einde maken aan deze farce.”

Lees ook

Meer nieuws