Afbeelding
Fred Bauma: "Mijn volk kan rekenen op Amnesty"
Goed nieuws

Fred Bauma: "Mijn volk kan rekenen op Amnesty"

12 maart 2016

We ontvingen deze brief van Fred Bauma, de 25-jarige Congolese activist die sinds maart vorig jaar in de gevangenis zit. Met zijn mede-activist Yves Makwambala (32) werd Fred Bauma op 15 maart 2015 gearresteerd tijdens een vreedzame manifestatie van de jongerenbeweging Lucha (Lutte pour le Changement).

Ze worden ervan beschuldigd de regering met geweld omver te willen werpen en worden door de autoriteiten afgeschilderd als ‘samenzweerders’ en ‘terroristen’. Ze riskeren de doodstraf. In de cel wachten ze nu hun proces af.

In Amnesty’s Schrijfmarathon in december 2015 schreven we brieven naar de Congolese president Kabila om aan te dringen op hun vrijlating. Fred en Yves zijn gewetensgevangenen, die op een geweldloze manier opkomen voor de democratische rechten van het Congolese volk.

Beste vrienden van Amnesty International,

Ik schrijf deze brief om jullie te danken voor jullie steun tijdens deze twaalf lange maanden die ik achter de tralies heb doorgebracht.

Vanaf het begin hebben jullie alles in het werk gesteld om onze zaak onder de aandacht te brengen en er ruchtbaarheid aan te geven. Zeker is dat dankzij jullie inspanningen ons bepaalde behandelingen bespaard zijn gebleven, die ons fataal hadden kunnen zijn.

Ik wil jullie ook danken voor de steun die jullie LUCHA en zijn activisten geven op de momenten dat we daar nood aan hebben (bij arrestaties, ontvoeringen, bedreigingen of intimidatie) en ik moedig jullie aan dat te blijven doen.

Via jullie organisatie wil ik de duizenden burgers overal ter wereld danken die, dankzij jullie intensieve campagnes, mij hebben geschreven, of alleen nog maar aan mij hebben gedacht, en aan Yves, mijn metgezel in deze rampspoed.

DR Congo, mijn land, staat op een keerpunt in zijn geschiedenis. Na een lange periode van kolonisatie, gevolgd door tientallen jaren van harde dictatuur, proberen we vandaag onze democratie te verdedigen. Het aantal schendingen van de mensenrechten neemt toe en zal in de komende maanden wellicht nog verder oplopen.

Mijn volk kan dan wel niet op de steun van alle staten rekenen, maar het kan zeker zijn vertrouwen stellen in alle mensen in de wereld met wie zij de idealen van vrijheid, broederlijkheid en waardigheid deelt, wetend dat “wij allemaal verantwoordelijk zijn voor elkaar, uit respect voor iedereen.” Het Congolese volk kan rekenen op Amnesty International.

Ik zal jullie nooit genoeg kunnen danken voor het onbaatzuchtige werk en de opofferingen die jullie elke dag opbrengen voor ons en voor al diegenen in de wereld die zich in gelijkaardige situaties bevinden.

Fred Bauma,

Activist en gevangene

Lees ook

Meer nieuws