Afbeelding
Echte hervormingen in Turkije hoognodig
Persbericht

Echte hervormingen in Turkije hoognodig

06 juni 2013

De huidige demonstraties en de gewelddadige reactie van de politie in Turkije laten zien dat verdere mensenrechtenhervormingen hoognodig zijn. Een recent pakket wetshervormingen gaat volgens Amnesty niet ver genoeg om de vrijheid van meningsuiting in het land echt te beschermen.

Op 30 april heeft het Turkse parlement een aantal maatregelen aangenomen waardoor strafrechtelijke vervolgingen door Turkse rechtbanken in lijn gebracht zouden moeten worden met internationale mensenrechtennormen. Ondanks een aantal positieve aanpassingen biedt het pakket de Turkse autoriteiten nog teveel mogelijkheden om critici en minderheden het zwijgen op te leggen.

Het hervormingspakket bevat een klein aantal positieve veranderingen, maar dit is onvoldoende om echte misstanden aan te pakken. Door vage formuleringen en ruime definities in het wetboek van strafrecht en de antiterreurwetgeving kunnen mensen nog steeds worden veroordeeld voor hun journalistieke werk of uitspraken, doordat ze lid zijn van een erkende politieke partij of organisatie of hun deelname aan een demonstratie.

Amnesty beschouwt het pakket maatregelen als een gemiste kans om werkelijke vooruitgang te boeken in het hervormingsproces en de Turkse wetgeving in lijn te brengen met internationale standaarden.

Lees ook

Meer nieuws