Dodelijk geweld tegen demonstranten in Soedan

Dodelijk geweld tegen demonstranten in Soedan

Actueel

In Soedan zijn 9 mensen vermoord sinds het begin van de straatprotesten bij het legerhoofdkwartier in de hoofdstad Khartoem op 6 april. De demonstranten, die willen dat president Omar al-Bashir aftreedt, worden door de politie en veiligheidstroepen met excessief geweld uiteengeslagen.

Amnesty maakt zich grote zorgen over het toenemende geweld in het Afrikaanse land. “De Soedanese autoriteiten moeten ophouden met het beschieten van demonstranten die hun recht op vrije meningsuiting uitoefenen,” zegt Joan Nyanyuki van Amnesty International.

Geen water en voedsel

Demonstranten zeiden tegen Amnesty dat alle socialemediaplatformen zijn geblokkeerd en dat het telefoonbereik rond het legerhoofdkwartier duidelijk zwakker is geworden. De lokale overheid in Khartoem heeft ook de watervoorziening in het gebied afgesloten, en de gevreesde veiligheidsdienst NISS neemt auto’s in beslag van mensen die voedsel en water naar de demonstranten brengen.

“Dat de overheid probeert de demonstranten uit te hongeren en verhindert dat ze kunnen communiceren, is een duidelijke poging om hun het zwijgen op te leggen en hun hun mensenrechten te ontzeggen,” zegt Nyanyuki.

‘Gepast optreden’

De vakbond Soedanese Professional Association (SPA) riep op 6 april op tot de protesten en moedigde de demonstranten aan net zo lang bij het hoofdkwartier van het leger te blijven zitten tot de regering opstapt. Soedans net benoemde premier Mohamed Tahir Ayala beschuldigde de SPA ervan dat het de veiligheidstroepen lastigvalt en zei dat de regeringstroepen op gepaste wijze zouden optreden.

Logo Amnesty International

Amnesty International Vlaanderen vzw
Goffartstraat 32
1050 BrusselIngang en onthaal:
Waversesteenweg 169
1050 Brussel
T: +32 2 669 37 37
onthaal@amnesty-international.be
Rek. nr. BE11 5230 8012 9048
Ondernemingsnr. BE 0418.308.243

hier niet op duwen