Afbeelding
Cubaanse graffitikunstenaar vrijgelaten
Goed nieuws

Cubaanse graffitikunstenaar vrijgelaten

21 oktober 2015

Danilo Maldonado Machado is op 20 oktober plots vrijgelaten uit de Valle Grande-gevangenis in Havana, Cuba. Hij had bijna een jaar vastgezeten nadat hij de namen Raúl en Fidel op de rug van twee varkens had geschilderd.

Opgepakt voor beschilderen varkens

Machado werd op 25 december 2014 opgepakt door agenten van de veiligheidsdienst (Seguridad del Estado). Hij zat in een taxi in de hoofdstad Havana. De agenten vonden in de taxi twee varkens met op hun rug de namen Raúl en Fidel. Machado werd beschuldigd van ‘het niet respecteren van de leiders van de Revolutie’ maar nooit voor een rechter gebracht. Het was zijn bedoeling geweest de varkens tijdens een kunstshow met kerst vrij te laten. Hij ging in de gevangenis in hongerstaking uit protest tegen zijn arrestatie. Amnesty beschouwde hem als gewetensgevangene, die slechts werd opgepakt voor het vreedzaam uiten van zijn mening.

Hoewel het geweldig nieuws is dat Machado is vrijgelaten, had hij nooit gevangengezet mogen worden. Het is geen misdaad je mening op vreedzame manier te uiten. Hopelijk is zijn vrijlating het begin van hoognodige politieke hervormingen in Cuba, waar mensen nog steeds worden lastiggevallen, gearresteerd en in de gevangenis gegooid voor het uiten van hun mening. Als Cuba de mensenrechten serieus neemt, moet dit veranderen en moeten ook de rechten worden gerespecteerd van mensen die het niet eens zijn met de Cubaanse regering.

Lees ook

Meer nieuws