Burundi: onderzoek buitengerechtelijke executies en systematisch moorden

Burundi: onderzoek buitengerechtelijke executies en systematisch moorden

Rapport

Op de dodelijkste dag van de crisis in Burundi tot nu toe werden tientallen mensen gedood door de Burundese veiligheidsdiensten, onder meer door buitengerechtelijke executies. Dat bewijst Amnesty International in een nieuw rapport.

In de briefing "My children are scared: Burundi's deepening human rights crisis" verzamelt Amnesty International bewijzen van de buitengerechtelijke executies, willekeurige arrestaties en plunderingen door de politie in Bujumbura op 11 december 2015.

"Tijdens de meest dodelijke dag sinds de huidige politieke onrust begon, waren de straten van Bujumbura bezaaid met lijken. Veel van mensen werden gedood met een enkele kogel door het hoofd. Ten minste één lichaam werd geboeid teruggevonden," aldus Muthoni Wanyeki van Amnesty International.

"De gewelddadige tactieken van de veiligheidstroepen die dag leidde tot een dramatische escalatie in de omvang en intensiteit van de operaties. Mannen werden uit hun huizen gesleept en van dichtbij neergeschoten. Anderen werden al neergeknald op het moment dat ze hun deur openden."

Nood aan krachtdadig optreden

"Deze moorden illustreren op gruwelijke wijze de groeiende mensenrechtencrisis waarmee Burundi nu geconfronteerd wordt. Ze zetten de noodzaak van een krachtdadig optreden van de landen in de regio en de rest van de internationale gemeenschap in de verf. Zo moet er meer steun komen voor een missie van onafhankelijke deskundigen die de misdaden onder internationaal recht en de mensenrechtenschendingen zo snel mogelijk onderzoekt," zegt Muthoni Wanyeki.

"De overheid moet dringend actie ondernemen om het bloedvergieten te stoppen en de rechten van alle Burundezen te beschermen. De acties van de politie op 11 december en andere incidenten moeten dringend en onpartijdig onderzocht worden. Alle verdachten van deze gruwelijke misdaden moeten voor een gewone burgerrechter verantwoording afleggen."

Lees meer in het Engelstalig persbericht Burundi: extrajudicial executions and systematic killings must be investigated.

hier niet op duwen