Afbeelding
Bescherm de vrijheid van meningsuiting in Maleisië: 1 jaar cel voor filmvertoning
Uit de beweging

Bescherm de vrijheid van meningsuiting in Maleisië: 1 jaar cel voor filmvertoning

25 april 2017

Voor het vertonen van een film werd mensenrechtenverdediger Lena Hendry tot 1 jaar cel veroordeeld of het betalen van een hoge boete.

In 2013 organiseerde mensenrechtenorganisatie KOMAS en mensenrechtenverdediger Lena Hendry - eveneens vooraanstaand programmacoördinator van KOMAS, een filmvertoning voor privépubliek van hun bekroonde mensenrechtendocumentaire No Fire Zone: The Killing Fields of Sri Lanka. De documentaire gaat over de oorlogsmisdaden die het Sri Lankaanse Leger beging tegen de Tamil-bevolking in 2009. Diezelfde avond worden de organisatoren, waaronder Lena Hendry, gearresteerd omdat er geen overheidstoestemming was voor de filmvertoning.

Volgens de ‘Film Censorship Act' van 2012 is het namelijk strafbaar om een film te verspreiden of te vertonen zonder voorafgaandelijke goedkeuring door de overheid. Wie afdeling 6 van deze wet overtreedt, riskeert maximum 3 jaar gevangenisstraf en een hoge boete. Door de toepassing van deze wet controleert de Maleisische overheid wat er gezien mag worden en kan ze censuur opleggen waar ze het nodig acht. De toepassing heeft tot gevolg dat mensenrechtenverdedigers kunnen veroordeeld worden tot een gevangenisstraf voor het organiseren van een filmvertoning.

In eerste aanleg werd Lena vrijgesproken maar de openbare aanklager ging in beroep. Op 21 februari 2017 werd ze in beroep veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf of een betaling van een hoge boete. Nochtans garandeert artikel 10 van de Maleisische Grondwet niet alleen de vrijheid van meningsuiting maar ook het recht van vereniging en het recht op vreedzaam vergaderen.

Amnesty International vraagt de Maleisische overheid om alle beschuldigingen tegen Lena te laten vallen en om alle bestaande, disproportionele en vage wetten te herzien waarvan de toepassing de schending betekent op de vrijheid van meningsuiting.

Kom in actie voor Lena Hendry

Auteur: Themateam Gender & Mensenrechten

Lees ook

Meer nieuws