Baanbrekende VN-verklaring ondersteund door 66 staten

Baanbrekende VN-verklaring ondersteund door 66 staten

Goed nieuws

66 landen hebben een verklaring afgelegd waarin zij bevestigen dat mensenrechtenbescherming ook geldt op basis van seksuele oriëntatie en genderidentiteit.

Het is voor het eerst dat een dergelijke verklaring, waarin mensenrechtenschendingen tegen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders worden veroordeeld, is gepresenteerd in de Algemene Vergadering.

De verklaring werd gesteund vanuit vijf continenten, waaronder zes Afrikaanse landen. Argentinië las de verklaring voor tijdens de Algemene Vergadering op 18 december. Het ontwerp voor de verklaring werd gecoördineerd door een transcontinentale groep van staten, waaronder Brazilië, Kroatië, Frankrijk, Gabon, Japan, Noorwegen en Nederland.

De ondertekenaars hadden te maken met enorme oppositie van een groep regeringen die geregeld probeert de aandacht in de VN voor schendingen op basis van seksuele oriëntatie en genderidentiteit te blokkeren. 57 Staten ondertekenden een alternatieve tekst, die werd gepropageerd door de Organization of the Islamic Conference. In de verklaring werden de principes van non-discriminatie en gelijkheid bevestigd, maar de universele mensenrechten zouden ‘de poging om aandacht te vragen voor de rechten van bepaalde personen’ niet mogen bevatten, aldus de 57 staten.