Afbeelding
9 manieren waarop jij vrouwenrechten wereldwijd mee hebt verdedigd
Goed nieuws

9 manieren waarop jij vrouwenrechten wereldwijd mee hebt verdedigd

08 maart 2016

We blikken even terug op hoe de campagne ‘My Body, My Rights’ het leven van vrouwen over de hele wereld heeft veranderd.

Duizenden onder jullie namen mee deel aan de campagne My Body My Rights en kwamen zo mee op voor het verdedigen van seksuele en reproductieve rechten. Deze campagne, opgericht in 2013, is gebaseerd op het beginsel dat we allen (man en vrouw) het recht hebben te beslissen over onze eigen gezondheid, lichaam, seksualiteit en voortplanting. Dit moet kunnen zonder enige vorm van angst of dwang.

We zetten graag 9 succesverhalen op een rij die we samen met jou hebben bereikt in deze campagne!

1. Meer dan een kwart miljoen handtekeningen om de seksuele en reproductieve rechten van jongeren te beschermen.

Een geweldige 280.000 van jullie, afkomstig uit meer dan 165 landen hebben verschillende overheden aangesproken om seksuele en reproductieve rechten (inclusief het recht op anticonceptie en de toegang tot seksuele gezondheidsdiensten) te respecteren. In april 2014 heeft Salil Shetty, de secretaris-generaal van Amnesty, jullie handtekeningen overhandigd aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. Dit gebeurde voor de start van de VN Commissie aangaande populatie en Ontwikkeling, te New York (VS).

2. Nepal erkent baarmoederverzwakking eindelijk als een mensenrechtenkwestie

Na heel wat lobbywerk door lokale vrouwenrechtenorganisaties en Amnesty erkent de Nepalese overheid eindelijk baarmoederverzakking als een mensenrechtenkwestie. Duizenden vrouwen lijden aan deze aandoening die niet voldoende wordt behandeld. Ook de oorzaken van deze medische aandoening werden in het verleden genegeerd. Nu voorziet de Nepalese overheid in de preventie van deze aandoening en werd dit als actiepunt naar voren geschoven in hun Actieplan aangaande mensenrechten (juli 2014).

3. Je hebt er mede voor gezorgd dat Spanje de klok niet terugdraait betreffende abortus.

Wanneer Spanje in December 2013 de wetgeving aangaande abortus wou verstrengen, hebben zo’n 133.400 mensen onder jullie hiertegen gereageerd. Deze vorm van protest sleepte verschillende maanden aan. In september 2014 heeft de overheid besloten de voorgestelde verstrengende maatregelen toch niet door te voeren.

4. Jouw steun heeft ertoe bijgedragen overheden te overtuigen het bestaande abortusverbod in El Salvador aan de kaak te stellen.

Intense campagnevoering heeft verschillende overheden aangezet tot actie. Zo spraken onder meer Australië, Tsjechië, IJsland, Slovenië en Spanje met de VN, om zo El Salvador ten stelligste aan te raden om het verbod op abortus op te heffen. Het gevolg van dergelijk verbod is namelijk dat vrouwen die het slachtoffer worden van een miskraam hiervoor een gevangenisstraf tot 40 jaar riskeren.

ZZ5. Jouw handtekeningen dwongen de ministers in Tunesië¨ertoe de slachtoffers van seksueel geweld te beschermen.

198,000 onder jullie riepen Algerije, Marokko en Tunesië op om de vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van seksueel geweld beter te beschermen. Wanneer we in November 2014 jullie handtekeningen overhandigden aan de Tunesische overheid, pleitten zowel de staatssecretaris voor Vrouwen- en Familiezaken als de Minister van gezondheid pro een betere bescherming van deze slachtoffers. Dit is een ongekend publiek engagement.

6. El Salvador bevrijdde Guadalupe

Dankzij het harde werk van de toegewijde activisten in El Salvador werd Carmen Guadalupe Vasquez eindelijk vrijgelaten uit de gevangenis in februari 2015. Ze werd in 2007 eerder veroordeeld tot 30 jaar omwille moord nadat ze op haar 18de geconfronteerd werd met een miskraam. Ze werd ervan verdacht een abortus te hebben uitgevoerd, een praktijk die verboden is in El Salvador. In april 2015 hebben we een petitie tegen het abortusverbod overhandigd, die meer dan 300.000 keer werd ondertekend.

7. Je hebt de Ieren mee overtuigd dat vrouwen die abortus nodig hebben geen criminelen zijn.
Honderdduizenden onder jullie hebben de boodschap ‘She is #notacriminal’ gedeeld. Hierdoor werd het debat aangewakkerd in Ierland rond de draconische abortuswetgeving.

8. Jij overtuigde de overheid van Burkina Faso effectieve maatregelen te nemen om kindhuwelijken te stoppen.

In december 2015, heeft Burkina Faso een nationale strategie en een actieplan gelanceerd om de problematiek van kindhuwelijken aan te pakken. Er moet nog veel werk worden verzet, maar dit is al een eerste stap in de goede richting.

9. Duizenden onder jullie hebben de stilte en taboes omtrent seks, relaties en voortplanting doorbroken.

Meer dan 100.000 jonge mensen gingen de strijd aan met taboes als seksuele intimidatie binnen scholen, verkrachting, kindhuwelijken en seksualiteit. Dankzij educatief materiaal en workshops, geproduceerd door Amnesty, hebben duizenden jongeren verschillende discriminerende attitudes en vormen van gendergerelateerd geweld op de kaart gezet. En dit vaak op een hele creatieve manier! In Zimbabwe zijn er zelfs empowerment centra geopend in scholen. Deze dienen als een veilige plek voor jonge meiden die hier kunnen spreken over seks, relaties en zwangerschap.

Lees ook

Meer nieuws