VS: Salvadoraanse asielzoekster vrijgelaten

VS: Salvadoraanse asielzoekster vrijgelaten

Goed nieuws

De Salvadoraanse Sara Beltran Hernandez is op borgtocht vrijgelaten uit haar hechtenis. Hoewel zij asiel had aangevraagd en dringend medische verzorging nodig heeft, werd zij gedurende 15 maanden vastgehouden in een detentiecentrum in Texas.

Op 2 maart heeft een immigratierechter aan Sara Hernandez borgtocht toegestaan zodat zij kon vrijkomen uit een Immigration and Customs Enforcement-detentiecentrum in Dallas, Noord-Texas, waar zij sedert haar aankomst aan de grens tussen de VS en Mexico werd vastgehouden. Terwijl haar asielaanvraag loopt, mag zij nu bij haar familie in New York wonen en kan zij daar op zoek gaan naar een behandeling voor haar hersentumor.

Zij vroeg asiel aan in de VS omdat zij, naar eigen zeggen, in El Salvador doodsbedreigingen heeft ontvangen van een bendeleider en van bendeleden die in het verleden reeds mensen zouden hebben gedood. Volgens haar beëdigde asielaanvraag was zij het slachtoffer van ernstig fysiek en psychologisch huiselijk geweld en werd zij seksueel misbruikt.

Haar advocaat bevestigt dat ze op 10 februari 2017 in het detentiecentrum is ingestort en dat personeelsleden haar vervolgens naar het Huguley-ziekenhuis in Fort Worth hebben gebracht. Sindsdien maakt zij melding van krampen en neusbloedingen, hoofdpijn en moeite om helder te denken. Zij is evenwel nog steeds niet geopereerd.

Overeenkomstig de wetgeving van de VS en het internationaal recht hebben mensen die in de VS toekomen het recht asiel aan te vragen als zij vrezen voor hun veiligheid in hun thuisland. Terwijl hun aanvraag wordt bestudeerd, moeten de mensenrechten van de asielzoekers worden beschermd.

"Graag bedank ik de activisten van Amnesty International voor hun steun die door mij ten zeerste wordt gewaardeerd. Hun acties hebben wel degelijk een verschil gemaakt. Dankzij die steun kan ik nu de medische behandeling krijgen die ik nodig heb, en kan ik terugkeren naar mijn familieleden die ik 15 maanden lang niet gezien heb. Mijn oprechte dank hiervoor"

hier niet op duwen