VS: na 16 jaar, sluit Guantanamo eens en voor altijd!

VS: na 16 jaar, sluit Guantanamo eens en voor altijd!

Persbericht

Vandaag is het 16 jaar geleden dat de eerste terreurverdachten werden overgebracht naar het beruchte detentiecentrum op de Amerikaanse marinebasis in Guantanamo Bay. Amnesty International eist opnieuw een eerlijke proces voor diegenen die er nog steeds worden vastgehouden. Anders moeten ze onmiddellijk vrijgelaten worden. Het detentiecentrum zelf moet eindelijk gesloten worden. 

"Door de jaren heen is Guantanamo uitgegroeid tot een symbool voor foltering, zogenaamde renditions en detentie voor onbepaalde tijd zonder enige aanklacht of proces. Het detentiecentrum is volledig in strijd met internationaal overeengekomen normen inzake rechtspraak en mensenrechten. De sluiting ervan is essentieel en moest al lang gebeurd zijn", zegt Erika Guevara Rosas van Amnesty International.

In Guantanamo zitten nog steeds eenenveertig mensen vast. Ieder van hen zit al meer dan tien jaar in Amerikaanse hechtenis. De meeste worden zonder aanklacht vastgehouden en hebben nog geen proces gekregen. Anderen kregen een oneerlijk proces voor militaire commissies en kunnen de doodstraf krijgen.


"Guantanamo is volledig in strijd met internationaal overeengekomen normen"


Op deze 16e verjaardag vraagt Amnesty International aandacht voor een van de Guantanamo-gevangenen: Toffiq al-Bihani. Hij zit sinds begin 2003 vast in Guantanamo zonder aanklacht of proces. De Amerikaanse autoriteiten hebben duidelijk gemaakt dat zij niet van plan zijn hem strafrechtelijk te vervolgen. Hij is gefolterd of mishandeld.

"Het is onredelijk dat Toffiq al-Bihani in de gevangenis van Guantanamo Bay blijft. Zijn zaak illustreert hoe Guantanamo na al die jaren nog steeds een plaats is waar mensenrechtenschendingen schering en inslag zijn," aldus Erika Guevara Rosas.

"Toffiq al-Bihani moet worden overgebracht naar een land dat zijn mensenrechten respecteert. Ook de zaak van alle andere gevangenen in Guantanamo moet worden behandeld met volledige inachtneming van de internationale mensenrechtenwetgeving. Dit afschuwelijke detentiecentrum moet voor eens en voor altijd worden gesloten."

Mohamedou Ould Salahi, een voormalig gevangene uit Guantanamo, zei: "Ik weet uit eerste hand dat de behandeling van gevangenen in Guantanamo wreed en vernederend is. Het is schokkend dat mannen als Toffiq al-Bihani daar nog steeds worden vastgehouden. Ik steun Amnesty Internationals vraag voor zijn transfer."

Kom in actie
Eis de transfer van Toffiq al-Bihani uit Guantanamo