Uitgelekte uitspraak van Amerikaanse Hooggerechtshof om recht op abortus terug te draaien is flagrant in strijd met mensenrechten

Uitgelekte uitspraak van Amerikaanse Hooggerechtshof om recht op abortus terug te draaien is flagrant in strijd met mensenrechten

Actueel

Volgens een naar Politico uitgelekte conceptuitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft het Hof besloten het recht op abortus in de VS terug te draaien.

 ‘Als dit wordt bevestigd, is het een flagrante schending van mensenrechten om mensen de toegang tot abortus te ontzeggen. Dit zal mensen dwingen om tegen hun wil zwanger te blijven of op zoek te gaan naar een onveilige of onwettige abortus. Deze uitspraak vernietigt meer dan 40 jaar essentiële bescherming in de Verenigde Staten van de rechten van mensen die zwanger kunnen worden, en is een enorme klap voor gendergelijkheid’, zegt Tarah Demant, Interim National Director of Programs, Advocacy en Government Affairs van Amnesty International USA.

Abortus is een basisbehoefte wat betreft gezondheidszorg voor miljoenen vrouwen, meisjes en mensen die zwanger kunnen worden. Iemand dwingen om een zwangerschap uit te dragen, om welke reden dan ook, is een grove schending van  mensenrechten. Terwijl in een groot deel van de wereld de mensenrechten steeds belangrijker worden, inclusief het recht op abortus, gaan de Verenigde Staten terug in de tijd en worden de rechten en vrijheden in gevaar gebracht.

hier niet op duwen