Afbeelding
Tijd voor meer vrijheid in Turkije
Persbericht

Tijd voor meer vrijheid in Turkije

27 maart 2013

Het is de hoogste tijd dat Turkije de vrijheid van meningsuiting respecteert en meer ruimte biedt voor kritiek. Momenteel worden jaarlijks honderden politieke activisten, mensenrechtenverdedigers, journalisten, advocaten en anderen vervolgd alleen omdat ze een afwijkende mening verkondigen.

Een pakket met hervormingsmaatregelen dat momenteel door het Turkse Parlement behandeld wordt, laat nog steeds ruimte voor het vervolgen van mensen die een afwijkende mening verkondigen. Ook komt het niet overeen met de internationale standaard op het gebied van mensenrechten. Amnesty International beschouwt de zorgelijke toestand van de vrijheid van meningsuiting in Turkije als een van de grootste problemen in het land.

Het Amnesty-rapport Decriminalize dissent: Time to deliver on the right to freedom of expression analyseert hoe zowel in de wet als in de praktijk wordt omgegaan met de tien meest problematische wetsartikelen die de vrijheid van meningsuiting in Turkije belemmeren.

Het huidige pakket met hervormingen is niet toereikend om de nationale wetgeving in lijn te laten lopen met internationale standaarden op het gebied van mensenrechten.

Amnesty International roept Turkije op de vrijheid van meningsuiting te respecteren en te stoppen met het oppakken en vervolgen van critici.

Lees ook

Meer nieuws