Afbeelding
Taiwan: homohuwelijk mogelijk erkend
Goed nieuws

Taiwan: homohuwelijk mogelijk erkend

22 februari 2019

Het kabinet van Taiwan heeft op 20 februari een wetsvoorstel ingediend om het homohuwelijk te erkennen. ‘Taiwan laat de wereld zien dat zij liefde boven haat verkiest en gelijkheid boven discriminatie.’

Annie Huang van Amnesty Taiwan is vol lof over het wetsontwerp. Het zou de eerste wet in Azië zijn die het huwelijk tussen koppels van hetzelfde geslacht erkent.

De wet, bekend als “The Enforcement Act of the Judicial Yuan Interpretation No. 748” brengt het homohuwelijk geheel op gelijke voet met het traditionele huwelijk. Stellen van hetzelfde geslacht krijgen dezelfde rechten als ieder ander die getrouwd is. De wet bevat passages over erfrecht, medisch recht, financiële plichten en het adopteren van de biologische kinderen van de partner.

Gevangenisstraf voor overspel

In Taiwan is overspel een misdrijf. Als je niet trouw blijft aan je partner riskeer je in Taiwan een gevangenisstraf van maximaal één jaar. Bij aanname van dit wetsvoorstel zou dit ook gelden voor homoseksuele en lesbische koppels. Volgens internationale wetgeving is het criminaliseren van seks, binnen én buiten het huwelijk, in strijd met de mensenrechten.

Naar verwachting stemt het Taiwanese parlement op 24 mei over het voorstel.

In december 2018 schreef Amnesty samen met Human Rights Watch een brief aan de Taiwanese autoriteiten. Hierin werd aangedrongen om wetten aan te nemen om het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht te erkennen en te beschermen.

Lees ook

Meer nieuws