Afbeelding
Ethiopië, stop willekeurige detentie van activisten, journalisten en inwoners van Tigray
Persbericht

Ethiopië, stop willekeurige detentie van activisten, journalisten en inwoners van Tigray

16 juli 2021

De politie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba heeft willekeurig tientallen Tigreërs gearresteerd en vastgehouden zonder toegang tot een eerlijk proces. Dit verklaarden verschillende ooggetuigen aan Amnesty International.

De arrestaties vonden plaats nadat troepen van het Tigray People’s Liberation Front (TPLF) op 28 juni 2021 de hoofdstad van de regio Tigray heroverden op Ethiopische troepen. De arrestaties lijken etnisch gemotiveerd te zijn. Voormalige gevangenen, getuigen en advocaten beschrijven hoe de politie identiteitsbewijzen controleerde voordat ze mensen arresteerde en naar detentiecentra bracht.

Willekeurige massa-arrestaties

‘Voormalige gedetineerden vertelden ons dat politiebureaus vol zitten met mensen die Tigrinya spreken en dat de autoriteiten massa-arrestaties van Tigreërs hebben uitgevoerd’, zegt Deprose Muchena van Amnesty International.

‘Amnesty International dringt er bij de Ethiopische regering op aan om een einde te maken aan deze willekeurige arrestaties en ervoor te zorgen dat alle gedetineerden (…) een eerlijk proces krijgen, of onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten. De regering moet ook families informeren over de verblijfplaats van de gedetineerden en ervoor zorgen dat ze contact krijgen met advocaten en hun familie.’

Geen aanklachten

Terwijl sommige mensen op borgtocht zijn vrijgelaten, zitten honderden nog vast en is hun verblijfplaats onbekend. Amnesty International kon niet achterhalen of er tegen deze mensen officiële aanklachten zijn vanwege internationaal erkende strafrechtelijke feiten.

Volgens de Ethiopische wet moet de politie gedetineerden binnen 48 uur na aanhouding voor een rechtbank brengen om de gronden voor de arrestatie te laten beoordelen. Het onmiddellijk voorgeleiden van gedetineerden is een belangrijke waarborg tegen marteling, mishandeling en gedwongen verdwijning.

Amnesty’s oproep

Ethiopische autoriteiten moeten familieleden en advocaten laten weten waar mensen zijn gevangengezet’, zegt Deprose Muchena. ‘Als niet wordt gedeeld waar zij zich bevinden, gaat het om gedwongen verdwijningen, en dat is een misdrijf. Autoriteiten moeten bovendien ook verzekeren dat alle gevangenen worden beschermd tegen marteling en andere vormen van mishandeling.’

Lees hier het volledige Engelstalige persbericht met daarin details van de ooggetuigenverklaringen.

Lees ook

Meer nieuws